'Britse clubeigenaren kunnen toch gokken op voetbalduels'
i

AFP

'Britse clubeigenaren kunnen toch gokken op voetbalduels'

Robert Hüsken • 18:17, 24-01-2018 / Laatste Update: 17:44, 12-12-2023

Bij het opmaken van regels voor gokken op voetbalwedstrijden is de Britse voetbalbond FA in de fout gegaan. Er werd alleen opgenomen dat spelers, technische staf, directie en bestuurders geen weddenschappen mochten plaatsen. Clubeigenaren kunnen wel een gokje wagen. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse krant The Times.

De zaak kwam aan het rollen omdat de FA de aanklacht tegen Bournemouth-eigenaar Maxim Demin moest laten vallen. Hij zit niet in de directie of management en ook niet in het bestuur. Hij zou 611 weddenschappen hebben geplaatst. In de Premier League zijn er meerdere eigenaren die zich niet met de dagelijkse gang van zaken bemoeien. Er is echter geen aanleiding om te denken dat zij op voetbalwedstrijden gokken.

Een groot deel van de voetballers lapt de gokregels aan hun laars. Naar schatting zou het gaan om een kwart van de profs. Joey Barton, die in april vorig jaar een schorsing van 13 maanden kreeg vanwege 1260 weddenschappen, denkt dat het zelfs gaat om de helft. ,,Er is niets mis met gecontroleerd gokken. Het is een deel van het spelletje. 12 van de 20 Premier League-clubs hebben een goksponsor op de shirts. En de FA had ook een gokbedrijf als partner – totdat ik hun hypocrisie blootlegde’’, aldus Barton.

Volgens voormalig Iers international Andy Reid gebruiken veel spelers hun vrouw of vader om toch een gokje te wagen.

Colin Bland, directeur van Sporting Chance (kliniek van ex-prof Tony Adams om topsporters af te helpen van verslavingen), zegt dat gokken een groot probleem is bij profvoetballers omdat ze veel geld en veel tijd hebben. Zo was er een voetballer die in drie maanden tijd 600.000 pond (690.000 euro) verloor.