'De Bundesliga gaat de Premier League opvolgen als sterkste competitie ter wereld'
i

Getty Images

'De Bundesliga gaat de Premier League opvolgen als sterkste competitie ter wereld'

Robert Hüsken • 13:17, 07-11-2018 / Laatste Update: 22:11, 04-01-2024

Mochten de Britten in 2019 echt uit de Europese Unie stappen, dan heeft dat niet alleen grote gevolgen voor de politiek. De zogenoemde 'Brexit' heeft ook invloed op het voetbal. De Duitse advocaat Gregor Reiter zegt in Bild dat de Duitse voetbalcompetitie hier optimaal van gaat profiteren. 'De Bundesliga zal de Premier League opvolgen als de sterkste competitie ter wereld.'

Onder dit artikel staat uitgelegd wat de Brexit ook alweer is.

Wat betekent de Brexit voor de Premier League?

"De spelerscontracten die al vastliggen, blijven gewoon geldig", zegt advocaat Reiter. "Maar het wordt met het oog op toekomstige transfers interessant hoe hard de Brexit gaat uitvallen. Nu kunnen mensen uit de Europese Unie gewoon in alle EU-landen gaan werken. Bij een Brexit kunnen voetballers niet meer zo makkelijk aan een contract in Engeland komen. Dan gelden voor hen dezelfde regels als voor spelers van buiten de EU."

Wat zijn die regels?

Clubs uit de Premier League kunnen niet zomaar spelers halen uit bijvoorbeeld Afrika of Zuid-Amerika. Dat is allemaal moeilijk moeilijk moeilijk, want die voetballers moeten eerst een werkvisum fixen. Dat komt omdat deze continenten samen niet zulke soepele afspraken hebben gemaakt als de EU heeft. De regering denkt namelijk: waarom is een voetballer uit Ecuador belangrijker om snel een visum te geven dan een stukadoor uit Tadzjikistan?

Tekst gaat door onder de video

Dus de Premier League kan dan moeilijker Europese spelers halen?

Advocaat Reiter: "Ja. In principe gaan er dan inderdaad dezelfde regels gelden voor Europese spelers en bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse. Voetballers moeten dan bijvoorbeeld eerst uit zijn gekomen voor het nationale team om een contract in Engeland te kunnen krijgen. Daar gaan de Europese clubs van profiteren, want Europese talenten gaan dan niet naar Engeland omdat ze niet aan de vereisten voor een werkvisum voldoen. Mochten clubs in de Premier League deze spelers dan later alsnog willen halen, zijn ze al verder ontwikkeld en dus ook veel duurder geworden."

Welke competitie gaat hiervan het meest profiteren?

Advocaat Reiter tegen Bild: "De economisch sterkste competitie na de Premier League is de Bundesliga. Dit wordt de competitie die het meest gaat profiteren. En hoe harder de Brexit uitvalt, des te meer de Bundesliga gaat profiteren. Door de Brexit zal de Bundesliga op termijn de Premier League gaan opvolgen als de sterkste competitie ter wereld. De Brexit is wat dat betreft het beste wat het Duitse voetbal kan overkomen."

-- UITLEG OVER DE BREXIT --

Wat is er aan de hand?

De bevolking van het Verenigd Koninkrijk mocht 2 jaar geleden stemmen of ze wilden dat hun land uit de Europese Unie zou stappen of niet. Uiteindelijk bleek dat de meerderheid (51,9 procent) weer terug wilde gaan naar hoe het vroeger was: alles zelf bepalen en geen vergaande samenwerking met Europa. Opvallend in deze uitslag was dat de jongeren vooral wilden dat het Verenigd Koninkrijk in de EU zou blijven en dat veel ouderen voor de Brexit stemden.

Wanneer gaat dit gebeuren?

In principe stapt het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 uit de Europese Unie. Dan is de Brexit een feit. Tot die tijd onderhandelen de partijen over hoe ze dan in de toekomst gaan samenwerken. En dat is ook belangrijk voor het voetbal, want er wordt ook onderhandeld over de contracten van mensen die in Engeland komen werken (voetballen) maar niet uit het Verenigd Koninkrijk komen.