Cavani flink geschorst na 'racistische' uitglijder op Instagram
i

AFP

Cavani flink geschorst na 'racistische' uitglijder op Instagram

Bart van der Wijst • 13:19, 01-01-2021 / Laatste Update: 19:46, 07-01-2024

De Engelse voetbalbond FA heeft Edinson Cavani flink geschorst voor een onhandige uitglijder op Instagram. Hij maakte toen een onbedoelde racistische opmerking. Cavani moet 3 wedstrijden vanaf de tribunes toekijken, krijgt een boete van 100.000 pond én moet een voorlichtingsprogramma volgen.

De 33-jarige Uruguayaan ging eind november de mist in. Cavani bedankte via Instagram een vriend, die hem feliciteerde met zijn 2 goals tegen Southampton, met de woorden 'gracias negrito' - iets wat vrij vertaald 'bedankt zwarte' betekent. Cavani was zich volgens Manchester United niet bewust dat deze woorden in Engeland een andere lading hebben dan in Zuid-Amerika.

Excuses

Cavani verontschuldigde zich dan ook voor het incident. "Het bericht was puur bedoeld als vriendelijke groet richting een vriend", verklaarde de Uruguayaan. "Het laatste wat ik wil, is iemand beledigen. Ik ben tegen racisme en heb het bericht verwijderd nadat mij was uitgelegd dat dit ook anders opgevat kan worden. Ik wil hiervoor mijn verontschuldigingen aanbieden."

Volgens de FA was de opmerking van Cavani echter beledigend en ongepast en heeft hij daarmee de sport ten schande gebracht. In het verleden kregen spelers 1 wedstrijd schorsing voor een dergelijk vergrijp, maar dit seizoen is de straf verhoogd naar minimaal 3 duels.

Gewoon brommen

Manchester United, momenteel 2e in de Premier League, moet Cavani op nieuwjaarsdag missen tegen Aston Villa. Ook is de Uruguayaan er in de wedstrijdgen tegen stadsgenoot Manchester City (League Cup) en Watford (FA Cup)  niet bij. Cavani vecht zijn schorsing niet aan 'uit respect voor en uit solidariteit met de FA en de strijd tegen racisme in het voetbal'.