Coëfficiënten: Alleen Ajax en PSV kunnen ons nog aan vaste CL-plaats helpen
i

ANP

Coëfficiënten: Alleen Ajax en PSV kunnen ons nog aan vaste CL-plaats helpen

admin • 11:07, 17-08-2018 / Laatste Update: 00:56, 08-01-2024

Door de uitschakeling van AZ, Feyenoord en Vitesse is Nederland dit seizoen met nog maar 2 clubs vertegenwoordigd in Europa. Om in de komende jaren mee te blijven doen in Europa, zijn de prestaties van PSV en Ajax dus van levensbelang.

Ondanks de matige optredens van Feyenoord, Vitesse en AZ, doet Nederland (1.300) het op de UEFA-coëfficiëntenlijst van deze jaargang wel iets beter dan concurrent Oostenrijk (1.200), dat nu nog de gewilde 11e plek in bezit heeft. De nummer 11 op de lijst mag namelijk met de landskampioen direct de Champions League in, mits de Champions League-winnaar van het seizoen ervoor zich via de competitie rechtstreeks heeft geplaatst. De eerste 10 landen op de lijst zijn zeker van deelname met 1 of meerdere clubs.

Salzburg en Wien

Oostenrijk heeft met Red Bull Salzburg (CL-playoff) en Rapid Wien (EL-playoff) ook nog 2 ijzers in het vuur, maar Nederland heeft als voordeel dat Ajax en PSV nog in de race zijn om een Champions League-ticket én ook bij verlies zeker zijn van deelname aan de Europa League (wat Red Bull Salzburg ook is).

De hete adem van Denemarken

Intussen moet Nederland ook achterom kijken. Denemarken (3.500) is de Nederlandse clubs in de voorlopige tussenstand al voorbij. Het land heeft met FC Kopenhagen, FC Midtjylland en Brøndby IF bovendien nog 3 troeven over in de Europa League-voorronde, maar al uitgeschakeld voor Champions League-voetbal, waar meer punten voor de coëfficiëntenlijst te verdienen zijn. Ook de nummers 14 en 15, Griekenland (1.600) en Kroatië (2.125), doen het beter.

Succes van groot belang

Het is voor het Nederlands voetbal te hopen dat PSV en Ajax de komende weken afrekenen met BATE Borisov en Dinamo Kiev. Omdat na dit seizoen de - zeker in vergelijking met concurrerende landen - succesvolle jaargang 2013/2014 wegvalt, is Europees succes van de Nederlandse nummers 1 en 2 van groot belang.