Dankzij flutonderzoek voetballen we op zwaar ongezonde kunstgrasvelden
i

ANP

Dankzij flutonderzoek voetballen we op zwaar ongezonde kunstgrasvelden

admin • 09:22, 05-10-2016 / Laatste Update: 15:48, 08-01-2024

Het is helemaal niet veilig om een potje te voetballen op een kunstgrasveld dat bestrooid is met rubberen korrels. Dat lijkt de uitkomst te zijn van een onderzoek van het televisieprogramma Zembla. Vanavond zullen zij uitzenden dat de vermalen autobanden slecht zijn voor de gezondheid.

Toen er jáááren geleden onderzoek werd gedaan naar het overstappen op kunstgras, werden daar 7 voetballers voor ingeschakeld. Deze 7 personen gingen 2,5 uur een potje ballen op een veld met de vermalen autobanden, waarna hun plas werd getest. Aan de hand van dat onderzoek kreeg kunstgras met rubberen korrels groen licht in 2007.

Kankerverwekkend

Dat had blijkbaar dus niet zo gemakkelijk moeten gaan. Daar kunnen ze bijvoorbeeld in Hendrik-Ido-Ambacht over meepraten. Daar stond men met tranende ogen, en misselijk met hoofdpijn naar de lokale trots langs het nieuwe kunstgrasveld te kijken. Volgens Zembla komt dat doordat er in de korrels sporen van zink, olie en andere kankerverwekkende stoffen terug te vinden zijn. Komend weekend een wedstrijd op het programma op een kunstgrasveld? Denk nog maar even na voordat je een sliding maakt dan...