Directeur RB Leipzig stelt zichzelf aan als nieuwe hoofdtrainer
i

AFP

Directeur RB Leipzig stelt zichzelf aan als nieuwe hoofdtrainer

Robert Hüsken • 15:05, 09-07-2018 / Laatste Update: 22:54, 08-01-2024

De zoektocht is dan ein-de-lijk beëindigd. Drie uur voordat RB Leipzig de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen start, is Ralf Rangnick gepresenteerd als de nieuwe trainer van RB Leipzig. Opvallend: hij is óók de technisch directeur en het is al de tweede keer dat hij zichzelf aanstelt als hoofdcoach van de Duitse voetbalclub.

RB Leipzig zat al 2 maanden zonder trainer, nadat succescoach Ralph Hasenhüttl aan het einde van het seizoen opstapte. Julian Nagelsmann was de gedroomde opvolger, maar de pas 30-jarige trainer van 1899 Hoffenheim komt pas vanaf de zomer van 2019 beschikbaar. De deal met Nagelsmann werd alvast gesloten, maar dat betekende wel dat Leipzig voor het seizoen 2018/2019 nog geen coach had. Een coupe van Rangnick lag toen al voor de hand.

Brein achter Red Bull

De tactisch ijzersterke Rangnick geldt al jaren als het brein achter het succes van Red Bull in de voetbalwereld. Hij bracht als technisch directeur FC Red Bull Salzburg hogerop en ging daarna aan de slag bij RasenBallsport Leipzig. In de zomer van 2015 was hij op zoek naar een nieuwe trainer voor Leipzig, maar droomkandidaat Thomas Tuchel zei destijds af. Dus stelde Rangnick zichzelf aan als de nieuwe coach. Met succes. Hij leidde RB Leipzig direct voor het eerst in de jonge geschiedenis naar de Bundesliga, het hoogste voetbalniveau in Duitsland. Bij de bierdouche scheurde hij zijn hamstring (lol), zie foto hierboven.

Succes onder Hasenhüttl

Voor het eerste jaar in de Bundesliga ging hij weer terug naar zijn directeursfunctie. Rangnick koos voor Ralph Hasenhüttl als nieuwe hoofdtrainer. Onder leiding van de Oostenrijker werd RB Leipzig in het eerste seizoen in de Bundesliga meteen 2de (!) achter Bayern München. In het tweede jaar werd Leipzig toch ietwat teleurstellend 6de, maar haalde de club wel de kwartfinale van de Europa League. Hasenhüttl wilde zijn doorlopende contract graag verlengen, maar had niet het idee dat Leipzig dat ook graag wilde. Daarom stapte hij in mei van 2018 op.

Nu kiest Ralf Rangnick dus wederom voor zichzelf als nieuwe hoofdcoach. Hij wordt geassisteerd door Jesse Marsch. De Amerikaan was succesvol als trainer van New York Red Bulls, maar daar stapte hij vorige week midden in het seizoen op. Om dus naar Leipzig te gaan.