Duitse arbiters mogen niet spuiten

Harry Nijland • 13:14, 26-09-2014 / Laatste Update: 08:19, 13-12-2023

In Nederland wordt er, net als in veel andere Europese competities gebruik gemaakt van het welbekende ‘WK-spuitbusje’. In Duitsland is de spuitbus verboden. Er zouden chemische stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Sinds het WK lijkt de spuitbus die scheidsrechters gebruiken om de muur bij vrije trappen op de juiste afstand te zetten, niet meer weg te denken van de voetbalvelden. In Duitsland moeten voetbalfans nog even wachten op het – toch wel – lachwekkende magische spuitbusje. De krant Bild meldt dat keuringsdienst TÜV de spray verboden heeft.

Het schuim uit het 13 euro kostende Argentijnse spuitbusje bevat een te hoge concentratie broeikasgassen en chemische stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Verder ontbreekt op het etiket de aanduiding dat het spul licht ontvlambaar is en voldoet de aanduiding van de hoeveelheid inhoud niet aan de Europese regels.

Hoewel het gebruik van de spray sinds het WK nieuw lijkt, stamt het idee van de voetbalverf al uit de jaren tachtig. Een Engelse scheidsrechter zou het destijds met een ondernemer hebben ontwikkeld. De spray kwam toen echter niet het veld op, omdat de autoriteiten geen brood zagen in het idee.

Laat je reactie over dit artikel weten via Twitter!

Sjoerd Maresch

Twitter: @sjort93

Mail: sjoerdmaresch@gmail.com