Eigenaar van Gelredome dreigt Vitesse failliet te verklaren
i

BSR_AGENCY

Eigenaar van Gelredome dreigt Vitesse failliet te verklaren

Martijn Baars • 12:21, 14-05-2020 / Laatste Update: 02:46, 08-01-2024

Vitesse en vastgoedmagnaat Michael van de Kuit staan lijnrecht tegenover elkaar. De Arnhemse club eist vanwege de coronacrisis een huurverlaging van 50 procent. De stadioneigenaar dreigt het faillissement van de voetbalclub aan te vragen.

Vitesse sleept Van de Kuit op 25 mei voor de rechter. De Arnhemse club wil dan via een kort geding de halvering van de huursom afdwingen.

Financieel zwaar getroffen

Vitesse stelt door de coronapandemie financieel zwaar te worden getroffen. Het verlies loopt in de miljoenen. De Arnhemse club moet zodoende dringend en snel de kosten terugdringen. Omdat er niet wordt gevoetbald, is daarom eind maart ook de huurverlaging voorgesteld.

Faillissement

Het conflict is intussen hoog opgelopen. Vitesse heeft de huur van april en mei ‘onder protest’ betaald. Nadat de club weigerde de som over te maken, vroeg Van de Kuit het faillissement van Vitesse aan. Daarop is door de eredivisionist alsnog betaald, met de boeterente van 2 procent.

Van de Kuit heeft vervolgens zijn aanvraag voor het faillissement weer ingetrokken.

195.000 euro per maand

Vitesse betaalt maandelijks 195.000 euro aan huur aan Gelredome. Op jaarbasis betreft de huursom zo 2,35 miljoen euro. In het kort geding vordert de club nu de helft van de huur van april en mei terug. Daarbij wil de eredivisionist een halvering van de huur tot 1 september. Tot die datum zijn in Nederland geen voetbalwedstrijden toegestaan.