Engelse coach geschorst na bedreiging Nederlandse official tijdens EK 2017
i

AFP

Engelse coach geschorst na bedreiging Nederlandse official tijdens EK 2017

Trevor Wagener • 21:28, 23-03-2018 / Laatste Update: 11:28, 12-12-2023

De Europese voetbalbond UEFA heeft de oud-bondscoach van de Engelse vrouwen, Mark Sampson, een schorsing van 3 potjes opgelegd. Sampson misdroeg zich vorig jaar tijdens en na de halve finale van het EK tegen Oranje. Hij bedreigde onder meer een Nederlandse official met een metalen paaltje.

Sampson ging al tijdens de wedstrijd in Enschede langs de lijn flink tekeer tegen de arbitrage en de zogeheten venuemanager, die de organisatorische zaken in het stadion regelt. De Engelse voetbalsters moesten met 3-0 buigen voor de 'Leeuwinnen', die een paar dagen later de Europese titel pakten. De bondscoach van Engeland uitte na afloop in de catacomben zijn frustratie richting de Nederlandse begeleidster van de arbiters.

Dreigen

De coach zou een metalen paaltje boven zijn hoofd hebben gehouden en dat vlak voor haar op de grond hebben gegooid. Sampson moest zich voor zijn gedrag verantwoorden bij de UEFA, die hem voor een schorsing gaf. De zaak speelde al langer, maar de uitspraak liet op zich wachten en kwam pas vrijdag via Britse media naar buiten.

Wegwezen

Hij werd in september ontslagen, omdat hij in het verleden racistische opmerkingen zou hebben gemaakt. Oud-Manchester United en Everton-middenvelder Phil Neville heeft de Engelse voetbalsters nu onder zijn hoede.