ANALYSE: Eriksen groeit met Tottenham naar Premier League-top
i

Pro Shots

ANALYSE: Eriksen groeit met Tottenham naar Premier League-top

admin • 17:09, 18-02-2016

Sinds zijn komst in de zomer van 2012 is oud-Ajacied Christian Eriksen niet weg te denken uit de basisopstelling van Spurs. De Deense middenvelder besliste de topper tegen Manchester City (1-2 wist red.) en groeit aan de hand van trainer Mauricio Pochettino steeds dichter naar de top van de Premier League. Hoe Eriksen de diepste wens van Spurs-voorzitter Daniel Levy vormgeeft.

Doe mee met de game voor de Premier League en maak kans op mooie prijzen.

Daniel Levy is een bijzonder veeleisende man. De voorzitter van Tottenham Hotspur heeft al jaren de wens om met zijn Spurs in de Champions League te spelen. Eén keer lukte hem dat: in het seizoen 2010-2011. Het is de tijd dat Gareth Bale zijn sprintjes nog trekt aan de krijtlijnen van White Hart Lane. De Welshe winger weet dat zijn plafond niet bij Tottenham Hotspur ligt, Real Madrid maakt hem tot nu toe de duurste voetballer van de wereld. Levy besloot daarna 100 miljoen euro in zijn selectie te steken. Daarvoor haalde hij vooral spelers die nog nooit in de Premier League voetbalde: de Argentijn Erik Lamela komt voor 30 miljoen euro over van AS Roma, Nacer Chadli wordt weggeplukt bij FC Twente en Tottenham haalt Christian Eriksen op bij Ajax.

Ervaren rot van 21 jaar

Eriksen is op dat moment nog een talent van 21 jaar, maar heeft een hoop voetbalervaring in zijn benen. Voordat Tottenham Eriksen contracteert, speelde hij al meer dan 150 wedstrijden in het eerste van Ajax, debuteerde in het nationale team van Denemarken, kwam uit in de Champions League, vierde landskampioenschappen en was in zijn laatste seizoen de absolute sterspeler van Ajax. Eriksen is op zijn 21e al klaar voor de stap die Graziano Pellè, Dusan Tadic en Georginio Wijnaldum pas op late leeftijd maakten. Waar we uit kunnen opmaken dat hij er klaar voor is? Eriksen kende een korte aanpassingsperiode: de Premier League en de eredivisie lijken veel op elkaar, maar je moet als jonge speler wel een paar aanpassingen maken. In Nederland ligt er meer ruimte voor creatievelingen als Eriksen en Memphis, in Engeland wordt die ruimte drastisch ingeperkt. Het tempo ligt in Engeland ook veel hoger. Over het algemeen speelt een nieuwe Premier League-speler in zijn eerste seizoen minder dan in zijn tweede jaar. Is die trend ook terug te zien in de ontwikkeling van Eriksen?

Nee. Eriksen had geen moeite in zijn eerste jaar, maar in zijn tweede seizoen. Dat is wel te verklaren: een nieuwe trainer, een nieuwe speelwijze. Dit seizoen heeft hij echter die draai van zijn eerste jaar weer te pakken. Sterker nog: hij verbetert zich iets op basis van zijn eerste seizoen. Het laatste doelpunt tegen Manchester City was een mooi voorbeeld hoe de aankopen van het Bale-geld zich hebben genesteld in de Premier League: Lamela soleerde door het centrale middenveld van Manchester City, gaf een steekpass op Eriksen, die de bal afmaakte. Een jaar eerder werden de twee nog bekritiseerd.

Het verschil tussen de subtop en de top

Bij Spurs - of bij Newcastle United en Southampton - is de druk om te presteren minder hoog dan bij Manchester United. Daar valt Memphis al een tijdje buiten de boot: dit ondanks dat hij met ongeveer dezelfde ervaring naar de Premier League vertrok als Eriksen. De Deen kiest voor de geleidelijke weg naar de top, Memphis wilde die stap in één keer zetten. Spurs was twee jaar geleden, toen Eriksen instapte, nog geen titelkandidaat. Met de tweede plek van Spurs in de Premier League zijn ze dat op dit moment wél. Toeval of niet: dit is óók het seizoen dat Eriksen zijn beste jaar tot nu toe heeft. Maar betekent dat ook dat hij qua passes mee kan met de Premier League-top?

Eriksen is samen met Tottenham naar de Premier League-top gegroeid. Hij staat tussen mannen als David Silva en Mesut Özil en kan zich met hen meten. Dat is een groot compliment naar Eriksen zelf, maar zeker ook naar Levy en Pochettino. Zij hebben het vertrouwen in Eriksen altijd behouden. Eriksen speelde op de leeftijd dat hij minuten móést maken. De speeltijd die Memphis bijvoorbeeld nu niet gegund wordt. Dat Eriksen, de de aankomende vijf seizoenen de bloeitijd van zijn loopbaan gaat meemaken, zijn toekomst verbindt aan Tottenham (hij staat op het punt een nieuw contract te tekenen) en volgend jaar zijn Champions League-ervaring tot uiting kan gaan brengen in het miljoenenbal, tekent de topspeler. Zelfbewust op weg naar de top. Waar zijn top ligt? Daar komen we pas achter als Andres Iniesta zijn voetbalschoenen opbergt.

Door: Bram Steenbeek