Even voorstellen: wie is het Nederlandse talent Ki-Jana Hoever?
i

Getty Images

Even voorstellen: wie is het Nederlandse talent Ki-Jana Hoever?

admin • 08:22, 08-01-2019 / Laatste Update: 20:53, 13-12-2023

Op een druilerige maandagavond in Wolverhampton beleefde iedereen die Liverpool een warm hart toedraagt een teleurstellende avond. Liverpool verliest en ligt uit het FA-cup toernooi. Toch kon voor 1 Nederlander van Liverpool de avond niet meer stuk: verdediger Ki-Jana Hoever.

De 16-jarige Hoever had zich net lekker comfortabel op de bank genesteld toen hij de Kroaat Dejan Lovren wat zag trekkebenen. De Kroaat kon niet verder, daar was het seintje van Jürgen Klopp. Na 5 minuten moest Hoever erin. Maar wie is deze 16-jarige Ki-Jana Hoever precies?

Stormachtige ontwikkeling

Waar de Nederlandse ogen zich bij Liverpool al snel richten op Virgil van Dijk of Georginio Wijnaldum, maakt ook Ki-Jana Hoever een droomseizoen mee. Hij kwam afgelopen zomer over van Ajax en speelde als 16-jarige al direct bij de onder 18.

Hoever maakte zijn debuut tegen Newcastle Onder 18 (4-1 winst) op 15 september. Tot zijn eigen verbazing zag hij dat hij mee mocht met de Onder 19 voor de Youth League-kraker tegen Napoli. Als invaller had hij zijn bijdrage aan de 5-2 overwinning.

Rechtsback of centrale verdediger?

Ki-Jana Hoever speelde in de jeugdopleiding van Ajax, dat hem eerder had weggekaapt bij AZ. Bij deze teams speelde Hoever eigenlijk altijd als rechtsback, maar na zijn eerste optredens in het shirt van Liverpool werd Hoever steeds vaker als centrale verdediger opgesteld.

Als Ajacied speelde Hoever zich al in de kijker bij praktisch alle grote Europese clubs, waaronder Chelsea, Manchester City en United. Ook bij de jeugdelftallen van Oranje maakt hij indruk. Zo scoorde hij al liefst 3 keer in 5 optredens voor Oranje Onder 17. Niet slecht voor een verdediger!

Nieuwe Virgil van Dijk?

Gezien zijn stijl van spelen van Hoever maakt men in Liverpool als snel de vergelijking met Virgil van Dijk. Groot, snel, sterk en voetballend ook nog eens ijzersterk. Bij Liverpool zijn ze er van overtuigd dat Ki-Jana Hoever het gaat redden. Je wordt ook niet voor niets de op 2 na jongste debutant van de club!

"Hij is een ongelofelijk, zekere, jonge speler en hij speelt fantastisch. Dat we hem dag in, dag uit aan het werk kunnen zien is gewoon cool", waren niet voor niets de mooie woorden van Jürgen Klopp aan het adres van Ki-Jana Hoever.

Ki- Jana Hoever is very close to being signed by LFC. He has been training at Kirkby Academy this week already. A versatile player from Ajax academy, fullback who can also play CB. We need more talented CBs in our academy. Looks like has a great free kick shot. pic.twitter.com/kzGTBGAUMF

— LFC Scout Watch (@Mobyhaque1) 5 juli 2018