Feyenoord en AZ naar categorie 'gezondste clubs'

Feyenoord en AZ naar categorie 'gezondste clubs'

17:18, 29-08-2014 / Laatste Update: 15:30, 13-12-2023

ZEIST - De licentiecomissie van de KNVB heeft Feyenoord en AZ ingedeeld in categorie 3, de groep van gezondste clubs in het betaalde voetbal. Beide verenigingen waren vorig seizoen nog ingedeeld in groep 2.

FC Twente, NAC, De Graafschap, Fortuna Sittard en VVV-Venlo hebben hun zaken volgens de voetbalbond financieel onvoldoende op orde. Die clubs zijn daarom ingedeeld in categorie 1. Behalve Feyenoord en AZ zijn Ajax, PSV, Go Ahead Eagles, sc Heerenveen, Heracles Almelo en Almere City ook kerngezond. De overige clubs uit het betaalde voetbal zijn ingedeeld in categorie 2.

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs aan de hand van een puntensysteem. Per jaar zijn er drie meetmomenten. Clubs worden per meetmoment ingedeeld in een van de drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.