FIFA komt met miljoenenpotje voor spelers die geen salaris krijgen
i

REUTERS

FIFA komt met miljoenenpotje voor spelers die geen salaris krijgen

admin • 14:47, 11-02-2020 / Laatste Update: 13:29, 05-01-2024

De FIFA heeft een bedrag van bijna 15 miljoen euro gereserveerd voor spelers die geen salaris krijgen bij hun clubs. De afgelopen jaren liepen honderden voetballers wereldwijd geld mis doordat hun clubs failliet gingen of gewoonweg weigerden om het salaris te betalen. Daarom heeft de FIFA nu, samen met internationale spelersvakbond FIFPro, dit vangnet gecreëerd.

Voor dit jaar is 3 miljoen dollar gereserveerd, omgerekend 2,75 miljoen euro. De FIFA zet voor zowel 2021 als 2022 een bedrag van ruim 3,6 miljoen euro opzij voor spelers die tevergeefs wachten op hun salaris en daardoor niet aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. De federatie heeft ook nog ruim 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor voetballers die tussen medio 2015 en komende zomer geen salaris ontvangen. Zij kunnen alsnog aankloppen bij de FIFA.

40%

Uit onderzoek van de FIFPro bleek dat in de afgelopen 2 seizoenen ruim 40% van de voetballers ter wereld niet op tijd z’n salaris ontving. De meesten kregen enkele maanden later alsnog hun geld, maar een klein deel wacht daar na een jaar nog altijd op. "Als mondiale bond zijn we er ook voor de mensen in nood, zeker in de voetbalgemeenschap”, zegt FIFA-voorzitter Gianni Infantino. "En dat begint met de spelers.”

Opgeheven

Volgens de FIFPro zijn in de afgelopen 5 jaar honderden spelers van ruim 50 clubs uit 20 landen in de problemen gekomen door het uitblijven van salaris. "Veel van deze clubs zijn opgeheven, zodat ze openstaande salarissen niet meer hoeven te betalen, en daarna verder gegaan onder een nieuwe naam”, aldus Philippe Piat van de vakbond.