FIFA reageert op alle fraude-beschuldigingen: 'Het was in blokletters en niet authentiek'
i

BSR/Imago Sport

FIFA reageert op alle fraude-beschuldigingen: 'Het was in blokletters en niet authentiek'

admin • 22:04, 26-09-2019 / Laatste Update: 21:03, 13-12-2023

De wereldvoetbalbond FIFA heeft zelf gereageerd op alle kritiek rondom de uitgebrachte stemmen op het FIFA-gala. Onder andere de Egyptische bond krijgt een veeg uit de pan, over de manier waarop de stemmen (niet) zijn ingeleverd.

Vanochtend stond de voetbalwereld bol van de kritiek toen er berichten over fraude rondom de stemmen voor de 'Wereldvoetballer van het jaar' naar buiten werden gebracht. Zo zouden de stemmen van de Egyptische bond niet zijn meegenomen en liet de aanvoerder van voetbaldwerg Nicaragua weten helemaal niet gestemd te hebben, terwijl de officiële uitslagen iets anders beweren. De FIFA geeft nu zelf tekst en uitleg.

Over Egypte en blokletters

Volgens de FIFA had Egypte wel gestemd, maar waren de stemmen niet geldig. Zo waren deze "in blokletters en leken daarom niet authentiek". Na herhaaldelijk vragen om de stembiljetten opnieuw in te leveren, gebeurde dit niet. Zo liep Mo Salah kostbare stemmen mis en viel hij buiten de top 3. "De stembiljetten waren bovendien niet voorzien van de vereiste handtekening van de algemeen secretaris."

Nicaragua

Over de stemmen van Nicaragua is de FIFA helder. Volgens hen deden die aan de voorwaarden, waardoor zij dit issue bij de voetbalbond van het land leggen. Zij zeggen dat de bonden dit zelf moeten onderzoeken.