FIFA wacht nog altijd op dopingantwoorden Russen
i

Pro Shots

FIFA wacht nog altijd op dopingantwoorden Russen

admin • 18:38, 09-03-2017 / Laatste Update: 13:11, 12-12-2023

De wereldvoetbalbond FIFA heeft nog altijd geen antwoorden van de Russische voetbalbond én dopingautoriteit WADA over dopingzaken in Rusland. De FIFA had vragen gesteld na een rapport en wil graag opheldering.

Grootschalig dopinggebruik

De wereldvoetbalbond klopte bij de Russen én WADA aan de deur, nadat WADA-onderzoeker Ricard McLaren in december in een flink rapport melding maakte van grootschalig dopinggebruik in de Russische sport. Volgens het mondiale antidopingbureau zouden daarbij de nationale jeugdteams Onder 17 en Onder 21 van Rusland betrokken zijn.

Namen en bewijzen al lang geleverd

"We wachten op bewijzen én namen van spelers, van de Russen en van WADA'', zei secretaris-generaal Fatma Samoura van de FIFA donderdag bij een bezoek aan Moskou. Volgens een woordvoerder van WADA heeft de FIFA al lang namen en bewijzen gekregen, een paar dagen na de publicatie van het dopingrapport. "Mogelijk is er iets misgegaan in de vertaling van Russische stukken'', aldus een woordvoerder van WADA donderdagmiddag.

Russiche bond doet niets

In het WADA-rapport stonden in december 5 voetballers bij wie verdachte waarden waren vastgesteld bij controles in 2013 en 2014. Ook had WADA het over 2 dopingzaken in de Russische voetbalcompetitie. Tegen geen enkel dopinggeval was door de Russische voetbalbond opgetreden, volgens WADA.