Hans Kroon gaat in zijn sportschool verder dan de 'conservatieve voetbalwereld': 'Je ziet hier zo wie geschikt is'
i

© Privébeeld

Hans Kroon gaat in zijn sportschool verder dan de 'conservatieve voetbalwereld': 'Je ziet hier zo wie geschikt is'

Rick Kraaijeveld • 06:30, 08-11-2024 / Laatste Update: 08:51, 08-11-2024

Talloze voetballers maken regelmatig gebruik van andere expertises. Coaches in kijkgedrag, kappers, personal shoppers en ook performance trainers werken vaak met de grootste voetballers op deze aarde. Eén van de meest bekende trainers in Nederland is Hans Kroon, hij heeft een duidelijk doel. "Gezamenlijk zoeken naar wegen waar anderen nog nooit geweest zijn om het droomdoel te halen.” Een inkijk in de wondere wereld van Hans Kroon.

Wie de sportschool van Hans Kroon in Rotterdam Noord binnenloopt ziet een plek die niets aan de verbeelding overlaat. Het is een grauwe, rauwe ruimte volgebouwd met zware gewichten en kolossale fitnessapparaten. No-nonsense schreeuwt deze ruimte. Knallen en niets anders. Dat is precies wat er gebeurt bij Kroon.

Hoe Nick Olij met beide benen op de grond bleef dankzij teamgenoten: 'Moet ik je een tik op je achterhoofd geven?'

31 augustus 2024, 06:00

Nick Olij bewandelde een lange weg om te komen tot waar hij nu is. Hij is geselecteerd voor Oranje en in de Eredivisie behoort hij tot één van de beste keepers van de competitie. Niet iedereen was altijd zo zeker van zijn kwaliteiten. In gesprek met Sportnieuws.nl spreekt hij over doelen stellen, corrigerende medespelers en omgaan met kritiek. “Het is voor mij een soort vonkje.”

Het verhaal van House of Champions

Alle niveaus komen hier langs, van beginnelingen tot Olympiërs. Voetballers, judoka’s, MMA-vechters, iedereen is welkom, als je maar de juiste mindset hebt, anders overleef je het hier niet. “Ben je op zoek naar ontwikkeling en heb je de bereidheid, ben je meer dan welkom. Heb je dat niet, moet je hier niet zijn”, legt Kroon het simpel uit. 

De sportschool die in 1983 begon als een sportruimte voor de hangjongeren in de wijk, is omgetoverd tot de House of Champions. Die naam prijkt wat hoog op de muur in de sportschool. Toen Kroon klaar was als sportinstructeur bij Defensie, begon hij met trainingen voor de jongeren in de wijk. “Ik kwam er zelf achter dat ook mijn kennis beperkt was, daar heb ik wat aan gedaan. Ik ben toen in 1986 naar Amerika gegaan naar de Gold Gym’s, dat waren de gyms van die tijd. Je had geen internet dus je moest kennis letterlijk opzoeken. Ik heb iedere trainer daar aangesproken om kennis op te doen.”

Conservatieve voetbalwereld

Het is de fundering geweest voor zijn onorthodoxe werkwijze, stoïcijns noemt hij het zelf. Hij was zelf voetballer, maar kon vanwege zijn studie aan de CIOS de top niet meer bereiken. “Toen heb ik besloten om als trainer/coach de top te bereiken.” Die mindset heerst overal in de sportschool van Kroon. Iedereen die hierheen komt, stopt niet voor ze het maximale hebben bereikt. Ondertussen is het ook een plek die voetballers hebben gevonden. Dat was lang niet altijd zo. Twintig jaar geleden werkte Kroon al als krachttrainer in de voetballerij, maar zijn werkwijze werd niet overal lekker opgenomen. “De voetbalwereld is een conservatieve wereld.”

De eerste voetballer die zelf bij hem kwam aankloppen was André Wasiman van Excelsior. “Hij was afgekeurd vanwege een voorste kruisbandblessure. Dat betekende toentertijd nog einde loopbaan. Ik ben met hem aan de slag gegaan, heb hem weer fit gekregen en hij is weer gaan voetballen. Hij had toen een interview, dat kreeg exposure en zo kwamen er meer voetballers hier naartoe.” Bekende namen hebben zich hier diep in het zweet gewerkt bij Kroon. Ron Vlaar, Nick Olij, Tyrell Malacia, Orkun Kökcü, het is een greep van namen die bij Kroon lopen.

'Je ziet of hier iemand geschikt is of ongeschikt'

Komen werken bij Kroon is niet voor de zwakke weggelegd. “Je kan hier zien of iemand geschikt is of ongeschikt. Mensen die uit het betaald voetbal circuit zijn verdwenen en hier geweest zijn, verbaast me dan niet.” Je wordt uitgedaagd, onder druk gezet en in het diepe gegooid. “Dat ervaren sporters als oncomfortabel, maar dat is nodig om het maximale op te halen. Het is niet kapot gaan maar beter worden. Iemand kapot maken, dat kan elke boerenlul. Maar iemand stimuleren, daar is vakmanschap voor nodig.”

Wie gaat trainen met Hans krijgt niet alleen een krachttrainer, maar een performance trainer. Hij kijkt naar het totale plaatje. Slaap, voeding, training en mentale weerbaarheid. Daar kijkt hij naar.

©Privébeelden

Blessurepreventie

De methode van Kroon helpt ook om blessures te voorkomen, Jonathan de Gúzman gaf al eens in de media aan dat dit één van de redenen was dat hij bij Kroon ging sporten. Kroon is mateloos in zijn werk. Waar hij de sporter tot het gaatje laat gaan, gaat hij dat ook altijd. Zijn werk is 24/7, zo ook zijn eigen ontwikkeling. “Ik blijf altijd zoeken naar mogelijkheden en oplossingen. Debora Gravesteijn is een judoka. Ook zij was afgeschreven voor topsport met een schouder- en nekprobleem. Ook een kruisband die kapot was. De topsportarts zei ook dat het voorbij is en een jaar later stond ze in de finale van de Spelen in Beijing.” 

De sporter zijn missie, is de missie van Kroon. Daar leeft hij bij. In voor- en in tegenspoed blijft Kroon aan je zijde, dat vindt hij een normale zaak. “Ik wil mijn handtekening zien op de speler. Dat is de bijdrage aan zijn mentale en fysieke setting. Dat je ziet dat iemand bovengemiddeld is. Hebben we zo’n boven gemiddelde ontwikkeling doorgemaakt en je kan dat etaleren, dan staat de handtekening van House of Champions erop. Dat is het enige waar we op worden afgerekend: het examen is de wedstrijd.”

Ondertussen heeft hij met zijn sporters acht olympische medailles behaald, voor hem een bekroning op zijn werk. De voetbalshirts die in de sportschool hangen van succesvolle voetballers die bij hem zijn langsgekomen, zijn als het ware zijn medailles. “Dat is voor ons een gevolg van onze werkwijze en visie.”