Historische ontmoeting voetbalvrouwen Noord-Korea en Zuid-Korea
i

Getty

Historische ontmoeting voetbalvrouwen Noord-Korea en Zuid-Korea

admin • 16:16, 01-04-2017 / Laatste Update: 05:11, 07-01-2024

Het lijkt erop dat er een historische wedstrijd in de maak is. De vrouwen van Noord- en Zuid-Korea spelen op 7 april voor het eerst in de geschiedenis tegen elkaar. En dat terwijl de spanningen tussen de landen oplopen.

De landen zitten bij elkaar in Groep B van de Azië Cup. Tot nu toe speelden alleen de mannen 1 keertje tegen elkaar. Dat was in 1990, toen de landen toenadering tot elkaar zochten. Sindsdien houden ze elkaar lekker buiten de landgrenzen.

Ministerie van Hereniging

Sinds de wapenstilstand in 1953 ligt het nog allemaal erg gevoelig tussen beide landen. Noord-Korea voert geregeld nucleaire testen uit, waardoor de spanning de laatste tijd is opgelopen. Alleen met een speciale ontheffing van het ministerie van Hereniging mogen Zuid-Koreanen hun noorderburen ontmoeten.

Veiligheidsgarantie

Het enige dat het speciale duel nog kan verpesten, is de administratie. Noord-Korea stuurde een brief met een 'veiligheidsgarantie' voor de spelers, staf en de tien meereizende Zuid-Koreaanse journalisten eiste. Die brief wordt nu 'bestudeerd' door het ministerie, zo meldt De Volkskrant.

'Niks doms doen'

Van een normale gang van zaken is zeker geen sprake. De spelers moeten via Peking (China) reizen, omdat daar de visa voor Noord-Korea worden afgegeven. Daarnaast kregen de spelers ook een speciale voorlichting over het treffen met Noord-Korea. De belangrijkste boodschap daarvan was: 'Het protocol volgen en niks doms doen.'

Laten we maar hopen dat dit het begin van iets moois is.