Hoe is het nu met de helden van het WK van 2010?
i

Pro Shots

Hoe is het nu met de helden van het WK van 2010?

Brian Vesseur • 17:54, 02-02-2016 / Laatste Update: 01:15, 08-01-2024

Johnny Heitinga besloot gisteren zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Hij was er klaar mee, na 3 invalbeurten bij Ajax. Nigel de Jong had dit seizoen ook nog amper minuten gemaakt bij AC Milan en liet zijn contract ontbinden. Maar hoe is het met de rest van de selectie van het WK 2010, toen Oranje de finale haalde?

Er zijn een hoop spelers die ondertussen een houten reet hebben. Heitinga en De Jong werden al genoemd als bankzitters, maar Rafael van der Vaart (Real Betis), Edson Braafheid (Lazio Roma) en Stijn Schaars (PSV) doen ook niet anders.

Michel Vorm zit bij Tottenham Hotspur wekelijks te kijken naar hoe Hugo Lloris zijn doel staat te verdedigen. In 2010 verdedigde de keeper nog het doel van Swansea City.

(tekst loopt door onder de foto)

Gestopt

Khalid Boulahrouz en Joris Mathijsen. Grote jongens waar je niet voorbij kwam. In 2010 dan. Vorig seizoen faalden ze allebei bij Feyenoord en dit seizoen konden ze geen nieuwe club meer vinden. Einde verhaal.

Wat dacht je van Giovanni van Bronckhorst, die in de halve finale tegen Uruguay zo heerlijk scoorde? Coach bij Feyenoord, momenteel goed voor 5 nederlagen op rij. Mark van Bommel en André Ooijer zijn net als Van Bronckhorst gestopt uit ouderdom.

Demy de Zeeuw heeft momenteel een 'tussenpauze'. Hij zwierf van club naar club na zijn periode bij Ajax, maar het mocht nooit meer wat worden. De Zeeuw besloot zijn voetbalcarrière op een laag pitje te zetten en volle bak aan de slag te gaan met het merk BALR.

Grote jongens

Rafael van der Vaart was een grote jongen in 2010, maar we weten allemaal hoe het daarmee is afgelopen. Wesley Sneijder voetbalt nog wekelijks de sterren van de hemel bij Galatasaray. Ook Robin van Persie voetbalt tegenwoordig in Turkije, maar bij Fenerbahçe zorgt hij vaker voor opstootjes dan voor vreugde.

Klaas-Jan Huntelaar pikt zo nu en dan ook nog een doelpuntje mee in de Bundesliga, hij scoorde dit seizoen 5 goals. Arjen Robben, die in dezelfde competitie speelt, is momenteel terug aan het keren van een blessure.

(tekst loopt verder onder de foto)

Wie hebben we nog over?

Eljero Elia bijvoorbeeld. Dacht even de nieuwe Ronaldo te worden, maar is weer terug bij zinnen en speelt in het shirt voor Feyenoord. Of de nieuwe Ronaldinho bij Barça: Ibrahim Afellay. Speelt momenteel met het schaamrood op de kaken bij Stoke City, toen bleek dat hij toch niet zó goed was.

Ryan Babel dan. Maakte in 2005 al zijn debuut voor Nederland, speelde 42 interlands en was tijdens het WK 2010 speler van Liverpool. Nu heeft hij geen club, sinds hij ruzie kreeg bij Al-Ain.

Maarten Stekelenburg (Southampton) bleek ook niet zo goed te zijn als werd verwacht. Een andere oud-Ajacied Gregory van der Wiel is speler bij Paris Saint-Germain, misschien wel de meest succesvolle speler van het moment. Hoe raar dat ook klinkt. En last but not least: topscorer Dirk Kuyt, die zijn laatste kilometers aan het rennen is bij Feyenoord.

Geslaagd?

Sinds het WK 2010 zijn er weinig spelers die écht nog wat hebben laten zien. De enige spelers waar niks op aan te merken valt zijn Van der Wiel, Van Bronckhorst, Van Bommel, Sneijder, Kuyt, Robben en Huntelaar. 7 stuks, van de 23. Best netjes dat je toch in de finale hebt gestaan van het WK 2010. Credits naar Bert van Marwijk, momenteel bondscoach van Saoedi-Arabië.