Hoe werkt de nieuwe opzet van de Europa League? In vier vragen en antwoorden alles uitgelegd
i

De trofee van de Europa League voor seizoen 2024/25. © Getty Images

Hoe werkt de nieuwe opzet van de Europa League? In vier vragen en antwoorden alles uitgelegd

11:43, 30-08-2024 / Laatste Update: 11:54, 30-08-2024

De Europa League gaat er vanaf dit seizoen helemaal anders uitzien. Geen 'normale' groepsfase meer, 36 in plaats van 32 teams en met Ajax, FC Twente en AZ zijn er die Nederlandse ploegen geplaatst voor het hoofdtoernooi. Hoe werkt de nieuwe opzet van de Europa League? Dat lees je hier.

De oude vertrouwde Europa League bestond uit 32 teams, verdeeld over 8 poules. Uit elke groep gingen de beste twee ploegen door naar de knock-outfase. Maar vanaf komend seizoen zijn er geen 8 groepen meer, maar één hele lange competitie.

Hoe ziet het nieuwe format van de Europa League eruit?

De nieuwe Europa League bestaat uit 36 teams en wordt niet meer in poules gespeeld, maar in een grote competitiefase. Elk team speelt acht duels (vier uit en vier thuis) tegen acht verschillende tegenstanders. De top acht plaatst zich dan voor de knock-outfase. De nummers 9 tot en met 24 gaan naar een tussenronde. De onderste twaalf teams zijn uitgeschakeld. Zij vallen niet terug naar de Conference League, maar zijn definitief uitgeschakeld in Europa. 

Hoe worden de EL-plekken verdeeld?

Dat gebeurt op basis van de plaats op de UEFA-coëficiëntenranglijst. Op basis van de plaats die landen innemen op die ranglijst, krijgen ze plekken toegewezen in voor de voorrondes en/of het hoofdtoernooi van de Europa League. Ook stromen verliezers uit de voorrondes van de Champions League in. Afhankelijk van de ronde waarin ze verliezen, komen ze terecht in de voorrondes of het hoofdtoernooi van de Europa League.

Nederland had in eerste instantie één ploeg die rechtstreeks geplaatst was (AZ) en één ploeg die voorrondes moest spelen (Ajax). Omdat FC Twente echter verloor in derde voorronde van de Champions League, plaatsten ook de Tukkers zich voor de competitiefase van de Europa League. Omdat Ajax drie voorrondes overleefde, is Nederland met drie clubs vertegenwoordigd in het hoofdtoernooi.

Hoe werkt de potindeling?

De potindeling is volledig op basis van clubcoëfficiënten. Door goed te presteren in de Champions League, Europa League en Conference League krijg je punten voor een virtuele ranglijst. De negen hoogst geplaatste Europa League-deelnemers op die lijst vormen pot 1, de volgende negen pot 2, et cetera. Zo zijn er vier potten met negen ploegen.

Ajax is een vast gezicht in de Europese competities, vaak zelfs in de Champions League, en zit zodoende in pot 1. Ook AZ is steevast van de partij en heeft een plekje in pot 2 bemachtigd. FC Twente strandde de afgelopen twee zomers in de play-offs van de Conference League en moet het zodoende doen met een plekje in pot 4.

Is het een voordeel om in een hogere pot te zitten?

De mannen van Joseph Oosting hebben echter geluk, want het is nu niet meer voordelig om in een hoge pot te zitten. Voorheen kon je niet tegen teams uit je eigen pot loten en ontliep je dus sterke teams als je in een hoge pot zat. Nu je twee teams uit alle vier de potten loot, is dat voordeel echter gevlogen. Teams uit hetzelfde land kunnen overigens niet tegen elkaar loten. Geen Nederlandse onderonsjes in de competitiefase dus.

Alles over Europa League

Check hier het laatste nieuws over de Europa League, bekijk ook het aankomende programma en de eerdere uitslagen en via onze speciale clubpagina's ben je altijd snel op de hoogte van de ontwikkelingen bij jouw favoriete club.