Dit is waarom Barça-fans keihard fluiten tijdens de Champions League-hymne

admin • 14:00, 02-05-2019 / Laatste Update: 04:10, 06-01-2024

'The Champioooooooons'... Voor veel voetballiefhebbers is dit traditionele begin van een wedstrijd in de Champions League een momentje van kippenvel. Een pot op het hoogste Europese niveau staat op het punt van beginnen! Maar fans van FC Barcelona krijgen allesbehalve kippenvel van de Champions League-hymne.

Woensdagavond was het weer raak (zie de video). De bekende Champions League-song was nauwelijks te horen omdat heel Camp Nou erdoorheen zat te joelen. Grote vraag: WAAROM doen ze dat in hemelsnaam?

Politiek gedoe

Een heel kort antwoord: de Barça-fans zijn geen vrienden met de UEFA. Dat is al langer aan de hand, sinds 2015 ongeveer. Supporters van Barcelona showden hun steun voor de afhankelijkheid van Catalonië - de Spaanse regio waar Barcelona in valt - door de zogenaamde Estelada-vlag te laten wapperen.

Die vlag heb je waarschijnlijk al wel eens meer gezien. De rood-gele vlag is eigenlijk tijdens elke wedstrijd wel te zien in stadion Camp Nou. Maar in 2015 kreeg FC Barcelona een boete van de UEFA, omdat de vlag zogenaamd een 'politieke uiting' was. Zulk soort uitingen mogen niet in een voetbalstadion, zeggen de UEFA-regels. 

Tekst loopt door onder de foto. (De Estelada-vlag/Getty Images)

Dikke boetes

In totaal moest FC Barcelona de afgelopen jaren ongeveer €60.000 aan boetes betalen om deze reden. Natuurlijk een hoop geld, maar niet echt een bedrag waar een Europese topclub wakker van ligt. Het is vooral het idee dat de UEFA de onafhankelijkheidssteun beboet, wat de Barça-fans haten.

En dat terwijl de Champions League-hymne op zichzelf best een lekker nummertje is! Wil je weten wat er eigenlijk precies in gezongen wordt? Klik dan gewoon even hierrr!