Italiaanse voetbalbond wil de VAR vervangen door succes uit tennis- en hockeywereld
i

De Italiaanse voetbalbond volgt het voorbeeld bij tennis en hockey. ©Getty Images, Beeldbewerking Sportnieuws.nl

Italiaanse voetbalbond wil de VAR vervangen door succes uit tennis- en hockeywereld

18:47, 11-10-2024 / Laatste Update: 19:11, 11-10-2024

De Italiaanse voetbalbond (FIGC) heeft plannen aangekondigd om te gaan testen met een nieuw scheidsrechterssysteem. Op het derde niveau van Italië moet het zogenaamde videosupport, waar de coaches juist een kans krijgen om een beslissing aan te vechten met een challenge. Het fenomeen dat menig sportliefhebber al kent vanuit het tennis en hockey.

"Videosupport kan scheidsrechters ondersteunen in het maken van de juiste beslissingen", is Gabriele Gravina, president van de FIGC, van mening. Hij bevestigt dat de Italiaanse bond werk maakt van deze test. Eerst dient er nog wel toestemming verleent te worden door de IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, om dit experiment uit te mogen voeren.

Verdwijnt de VAR uit de Eredivisie? FIFA test met alternatief systeem

19 september 2024, 17:39

De één haat het, de ander is blij met de video-ondersteuning van de scheidsrechter. Maar dat de VAR veel geld, mankracht en tijd kost is algemeen bekend. Dit is de reden dat de FIFA opzoek is gegaan naar een alternatief systeem. Tijdens het WK voor vrouwen onder 20 in Colombia en het WK futsal in Oezbekistan wordt er gewerkt met dit nieuwe systeem.

Geen VAR maar een challenge

Wanneer de IFAB toestemming heeft gegeven zal er voor het eerst op betaald voetbal niveau kennis worden gemaakt met challenges. Eerder werd er al geoefend met dit scheidsrechterssysteem in het jeugdvoetbal. Destijds was voormalig arbiter Pierluigi Collina, inmiddels scheidsrechtersbaas bij de FIFA, erg te spreken over het experiment.

Italië wil dus beginnen met het nieuwe systeem in de Serie C. Het is dan de bedoeling dat de challenges de VAR gaan vervangen. Er zal dus niet meer een VAR gaan meekijken tijdens de wedstrijd, zoals dit tegenwoordig bij vrijwel iedere profwedstrijd het geval is.

Bekend fenomeen

Bij tennis en hockey wordt er al langer gebruik gemaakt van het alternatief voor de VAR. Coaches en spelers krijgen tijdens de wedstrijd de kans om een beslissing, of het uitblijven daarvan, aan te vechten via een challenge. Op dat moment worden de beelden bekeken om te bekijken welke beslissing er gemaakt dient te worden.

Wanneer een team een juist besluit heeft genomen, behouden ze het recht op een challenge. Als het team geen gelijk heeft gekregen, raken ze de mogelijk op het aanvragen van een challenge kwijt.