John Blankenstein Foundation begrijpt keuze Kökcü: 'Daar heeft hij ook nog mee te maken'

Bart van der Wijst • 00:31, 17-10-2022 / Laatste Update: 14:14, 06-08-2024
John Blankenstein Foundation begrijpt keuze Kökcü: 'Daar heeft hij ook nog mee te maken'
Bart van der Wijst • 00:31, 17-10-2022 / Laatste Update: 14:14, 06-08-2024

In Nederland was zondag veel discussie over Feyenoorder Orkun Kökcü. De aanvoerder weigerde vanwege religieuze overwegingen de regenboogband te dragen tijdens het weekend waarin aandacht wordt gevraagd voor de LHBTIQ+ gemeenschap. De John Blankenstein Foundation vindt de keuze van Kökcü jammer, maar begrijpt zijn redenen wel.

De John Blankenstein Foundation, vernoemd naar de oud-scheidsrechter die zelf homo was, komt op voor acceptatie homo's en lesbiennes in de topsport. Karin Blankenstein, voorzitter van de stichting, reageerde bij ESPN op de situatie.

Kashia

"Jammer dat het voor sommige aanvoerders nog een probleem is", vertelde Blankenstein. "Maar gezien zijn achtergrond begrijp ik het ook wel."

Lees ook: Arne Slot heeft 'moeilijk gesprek' gehad met Orkun Kökcü over weigeren regenboog aanvoerdersband

Daarmee verwees ze naar de situatie van oud-Vittesenaar Guram Kashia. Hij droeg de band en kreeg daarvoor bakken kritiek vanuit Georgië. "Die heeft zelf heel veel ellende over zich heen gekregen. Deze spelers hebben ook daar nog mee te maken. In Nederland kunnen we alles roepen, dus in dat opzicht begrijp ik sommige keuzes wel", aldus Blankenstein.

Auassar

Spartaan Adil Auassar droeg dit weekend als moslim wél de regenboogband. Dat leverde hem veel haatreacties op, zo vertelde teammanager Leen van Steensel bij De Voetbalkantine.

In de Eredivisie (voor vrouwen) en Keuken Kampioen Divisie vroegen teams dit weekend aandacht voor LHBTIQ+-acceptatie. Ook werden microfoons bij ESPN aangepast in de regenboogkleuren.