Kepa met uitstekende cijfers naar Chelsea, maar wie is hij?
i

AFP

Kepa met uitstekende cijfers naar Chelsea, maar wie is hij?

Sjors Tanis • 19:03, 08-08-2018 / Laatste Update: 23:04, 04-01-2024

80 miljoen euro betalen voor een keeper die zich in de Europese top nog niet heeft bewezen. Het lijkt gek dat Chelsea zo veel heeft betaald voor Kepa Arrizabalaga, maar de 23-jarige Bask past goed in de aanvallende filosofie van de nieuwe coach Maurizio Sarri.

Sarri zal het vertrek van Thibaut Courtois naar Real Madrid niet zo heel erg vinden. Kepa is een meer meevoetballende keeper. De Bask verstuurde afgelopen seizoen liefst 368 succesvolle lange passes. Van de 223 korte passes kwamen er liefst 221 aan.

Uitstekende cijfers

Interesse van Real

Mede daarom wilde Real Madrid Kepa afgelopen januari van Athletic Bilbao overnemen. Hij koos afgelopen winter om zijn contract voor 7,5 jaar te verlengen, met een afkoopsom van 80 miljoen euro. De nieuwe Real-trainer Julen Lopetegui nam hem mee naar het WK in Rusland. Daar kwam de Bask niet aan spelen toe. Hij had David de Gea voor zich. Toenmalig interim-bondscoach Fernando Hierro zou hebben overwogen om De Gea tijdens het toernooi te vervangen door Kepa.

Wat kan beter?

Barcelona-coach Ernesto Valverde, die Kepa meemaakte bij Bilbao, zei eerder dat de sluitpost goede reflexen heeft, maar nog wat dingen moet verbeteren. Zo ging Kepa afgelopen seizoen 2 keer in de fout. Bilbao eindigde afgelopen voetbaljaar op de 16de plaats, bij titelpretendent Chelsea kan hij zich die fouten niet permitteren.

Stormachtige groei

Aan de andere kant ontwikkelt Kepa zich razendsnel. Hij maakte nog maar 2 jaar geleden zijn debuut in de Primera División. Op 22 maart mocht hij voor de 1e keer keepen bij de nationale ploeg van Spanje. En met slechts 59 La Liga-duels in de benen mag Kepa Arrizabalaga Revuelta in de sterkste competitie van de wereld spelen.