KNVB luidt de noodklok na 'probleem' in amateurvoetbal: 'Niemand accepteert meer nee'
i

Jan Dirk van der Zee. © Getty Images

KNVB luidt de noodklok na 'probleem' in amateurvoetbal: 'Niemand accepteert meer nee'

16:10, 04-09-2024 / Laatste Update: 16:10, 04-09-2024

Het gaat slecht met het Nederlandse amateurvoetbal. Sinds vorig jaar is het aantal gestaakte wedstrijden met 10 procent gestegen, ook waren er 12.226 rode kaarten uitgedeeld. Daarom luidt de KNVB ook de noodklok.

"We hebben wel een probleem", benadrukte directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee bij een toelichting van de cijfers in Zeist. "Dat probleem willen we uitbannen. We hebben niet de illusie dat we het 100 procent kunnen uitbannen, maar we gaan er wel onze best voor doen."

'Toename in alles'

Van der Zee ziet 'in alles een toename', naast het aantal gestaakte wedstrijden en aantal incidenten dat leidde tot zware tuchtzaken. "Het is niet alleen een voetbalprobleem, we zien het ook in de maatschappij. Niemand accepteert meer een 'nee'. De polarisatie in de samenleving stopt niet bij de poort van een voetbalveld. Dit is een verkeerde ontwikkeling, die we met elkaar willen aanpakken. Het is niet alleen een KNVB-probleem. Het is een probleem van de hele voetbalwereld. We hebben de politiek ook nodig."

KNVB neemt ingrijpend besluit over scheidsrechters na succesvolle proef op EK

31 juli 2024, 07:51

In navolging van de UEFA heeft ook de KNVB besloten dat alleen de aanvoerders komend seizoen uitleg mogen vragen aan de scheidsrechters tijdens een wedstrijd. Op het afgelopen EK werd de regel voor het eerst gebruikt. Dat is volgens de KNVB zo goed bevallen dat de regel ook in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en het amateurvoetbal wordt ingevoerd.

De KNVB komt dit seizoen met een aantal richtlijnen en pilots en wil harder en sneller straffen. Voortaan mag alleen de aanvoerder van een elftal nog praten met de scheidsrechter. Als andere spelers dat doen, krijgen ze een gele kaart. De KNVB maakt zich wel zorgen hoe dat gaat in de vele wedstrijden die niet door een KNVB-scheidsrechter worden geleid, maar door een clubscheidsrechter.

Tien minuten tijdstraf

Vanaf de achtste finales van de districtsbeker in de hoogste categorie, de A-categorie, levert een gele kaart dit seizoen een tijdstraf op van tien minuten. De KNVB doet dat omdat een tijdstraf een speler en team vermoedelijk meer pijn doet dan alleen een gele kaart. "Je hoopt daarmee op zelfcorrigerend vermogen binnen een team, dat spelers iets minder snel een gele kaart pakken", aldus de voetbalbond, die ook naar andere nieuwe spelregels wil kijken die er toe moeten leiden dat er minder onrust is op en rond de velden.

Geen vuurwerk

De KNVB wil vuurwerk uitbannen. "In het amateurvoetbal is dat ongelooflijk lastig", aldus Van der Zee. "Er is heel veel ongecontroleerd vuurwerk. Dat willen we gezamenlijk tegengaan. We zullen er veel tijd en werk aan besteden, door in gesprek te gaan met clubs en bestuurders. De meldingsbereidheid zal ook omhoog moeten."