KNVB presenteert speeldagenkalender: zondagavond 20.00 uur is geschrapt
i

BSR Agency

KNVB presenteert speeldagenkalender: zondagavond 20.00 uur is geschrapt

Martijn Baars • 12:41, 26-06-2020 / Laatste Update: 00:17, 05-01-2024

De KNVB heeft de speeldagenkalender van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie vrijdagochtend gepresenteerd. Heel goed nieuws voor de fans: de zondagavond 20.00 uur in de Eredivisie is voorlopig geschrapt!

De afgelopen weken ging het gerucht dat de KNVB een vast speelmoment wilde maken van de zondagavond. De fans waren massaal tegen en inmiddels is besloten zondagavond 20.00 uur voorlopig alleen in noodsituaties te gebruiken. Bijvoorbeeld voor clubs die donderdagavond nog in de Europa League moeten spelen.

De grootste punten in de nieuwe kalender op een rijtje:

- Er komen 4 midweekse speelronden: 22/23 december, 12/13/14 januari, 26/27/28 januari en 13 mei.

- Er wordt in de Eredivisie vooral op zaterdag (18.45 uur, 20.00 uur en 21.00 uur) en zondag (12.30 uur, 14.30 uur en 16.45 uur) gespeeld.

- Er is dit seizoen geen wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, omdat er geen officiële kampioen en geen bekerwinnaar is.

- De winterstop wordt flexibel. Dat wil zeggen dat er een winterstop is, maar dat er in die winterstop eventueel eerder afgelaste wedstrijden kunnen worden ingehaald.

- Er komt een nieuwe optie voor de zaterdag: spelen om 16.30 uur. De KNVB onderzoekt met de clubs en gemeenten of dat een gewenste speeltijd is.

- De Keuken Kampioen Divisie wordt in de 1e periode gespeeld van vrijdag tot en met dinsdag. Na die periode wordt er vrijwel alleen nog op vrijdagavond gevoetbald.

- De play-offs worden gehalveerd, zowel die om Europees voetbal als die om promotie/degradatie.

- De nummers 4 tot en met 7 van de Eredivisie spelen enkele duels tegen elkaar om een Europees ticket. De 4 periodekampioenen én de 2 best geklasseerde clubs zonder periodetitel strijden met de nummer 16 van de Eredivisie om promotie/degradatie.

- Mooie wedstrijden, dus de toppers en derby's, worden zoveel mogelijk in de 2e helft van de competitie gepland. Dit doet de KNVB met de hoop dat er tegen die tijd weer wat volk de stadions in mag en dat bijvoorbeeld FC Groningen-Heerenveen of Feyenoord-Ajax niet voor een leeg stadion hoeven worden gespeeld.

Start van het seizoen

De Eredivisie begint in het weekend van 12 september. De Keuken Kampioen Divisie begint 2 weken eerder, in het weekend van 28/29/30 augustus.

Laatste speelronden

De laatste speelronde in de Keuken Kampioen Divisie is op 14 mei. De Eredivisie eindigt met 2 volle speelrondes op 13 (Hemelvaartsdag) en 16 mei.

Flexibel

"Corona heeft ons geleerd dat we in een nieuwe realiteit en met nieuwe onzekerheden leven. Ook bij onverwachte onderbrekingen willen we de competitie kunnen uitspelen. Hiervoor hebben we extra momenten ingebouwd waarop wedstrijden kunnen worden ingehaald. We hebben bovendien de mogelijkheid gecreëerd om uit te kunnen wijken naar andere regio’s in Nederland, mochten ergens regionale beperkingen gelden", zegt competitiemanager Jan Bluyssen van de KNVB.