KV Mechelen blijft in hoogste klasse en mag Europees voetbal spelen na uitspraak BAS
i

AFP

KV Mechelen blijft in hoogste klasse en mag Europees voetbal spelen na uitspraak BAS

Bart van der Wijst • 18:49, 10-07-2019 / Laatste Update: 10:12, 12-12-2023

KV Mechelen blijft ondanks de terugzetting naar de Proximus League toch actief op het hoogste niveau in België. De ploeg die afgelopen jaar kampioen werd in de Eerste Klasse B mag van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) in 1A blijven. Ook Waasland Beveren blijft in 1A.

KV Mechelen en Waasland Beveren werden teruggezet naar 1B door de tuchtcommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB) na een groot matchfixingschandaal waarbij beide ploegen betrokken waren. Die uitspraak werd teruggedraaid door het BAS.

Ook Europees spelen

KV Mechelen promoveerde niet alleen naar de hoogste klasse, het won ook de Croky Cup. Daardoor had het recht op Europees voetbal, maar de KBVB stak daar in eerste instantie een stokje voor. Door de uitspraak van het Belgisch Arbitragehof van de Sport mag de ploeg die in 1988 de Europa Cup II won toch Europees voetbal spelen.

KFCO Beerschot-Wilrijk en Lokeren zouden eigenlijk in de Eerste Klasse A gaan spelen, maar zij moeten het volgend jaar doen met een plekje in de Proximus League (1B).

Matchfixing

KV Mechelen, waar doelman Michael Verrips en verdedigers Arjan Swinkels en Lucas Bijker onder contract staan, zou samen met Waasland Beveren vorig jaar op 11 maart hun wedstrijd in de Pro League hebben verkocht. Enkele bestuurder van Mechelen werden daardoor veroordeeld voor competitievervalsing.