Manuel Neuer zingt op vakantie in Kroatië 'extreemrechts' lied mee
i

BSR Agency

Manuel Neuer zingt op vakantie in Kroatië 'extreemrechts' lied mee

Martijn Baars • 12:51, 15-07-2020 / Laatste Update: 23:57, 04-01-2024

De aanvoerder van Bayern München en het Duitse nationale elftal is gefilmd terwijl hij tijdens zijn vakantie in Kroatië een omstreden nationalistisch lied zong (zie video hieronder). Het zorgt voor ophef, maar is dat terecht?

In het filmpje dat op internet rondgaat is te zien dat doelman Manuel Neuer (34) in een barretje in Dubrovnik het lied Lijepa li si (Je bent mooi) meezingt. Het nummer refereert aan Herceg-Bosna, een gebied dat Kroatische nationalisten in de jaren 90 claimden.

'Hij kan helemaal geen Kroatisch'

In Duitsland is ophef ontstaan na het opduiken van de beelden, al reageren Bayern München en de Duitse bond vooralsnog niet op het voorval. Het is ook onbekend of Neuer weet wat de betekenis van de tekst is. Tegen Bild maakte een woordvoerder van de keeper al bekend dat hij helemaal geen Kroatisch kan.

Vakantie

Neuer is in het Balkanland op vakantie met Bayerns Kroatische keeperstrainer Toni Tapalovic. Der Rekordmeister is net voor de 8e keer op een rij kampioen van Duitsland geworden en won bovendien de beker. Voordat staf en selectie voor het restant van de Champions League weer in München worden verwacht, genieten ze van een korte break.

Tweede Wereldoorlog

Hoewel Bayern en de Duitse bond vooralsnog zwijgen, ligt het onderwerp gevoelig. Vooral omdat de auteur van het nummer Lijepa li si als extreemrechts bekendstaat. Deze Marko Perkovic wordt in verband gebracht met de nationalistische Ustasa-beweging, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met nazi-Duitsland sympathiseerde. Daarnaast heeft de zanger Thompson als artiestennaam, naar het tijdens de onafhankelijkheidsoorlog gebruikte type machinegeweer.