Deze records heeft Matthijs de Ligt 3 jaar na zijn Oranje-debuut al gepakt
i

BSR/Orange Pictures

Deze records heeft Matthijs de Ligt 3 jaar na zijn Oranje-debuut al gepakt

admin • 13:19, 25-03-2020 / Laatste Update: 16:42, 07-01-2024

Een mijlpaal in de nog altijd korte loopbaan van Matthijs de Ligt. Het is alweer 3 jaar geleden dat Matta zijn allereerste interland voor Oranje speelde. Hoewel dat niet lekker verliep, brak hij daarna als tiener alle records.

25 maart 2017 ging de boeken in als de dag waarop bondscoach Danny Blind de toen nog piepjonge De Ligt (toen 17 jaar) niet alleen opriep, maar ook direct tegen Bulgarije voor de leeuwen gooide. Het liep anders dan gehoopt, want door een fout van diezelfde De Ligt verloor Oranje met 2-0 en plaatsten 'we' ons uiteindelijk niet voor het WK 2018.

Hoe anders ziet de wereld er nu uit, want op zijn 20e heeft Matthijs plots een heel rijtje aan records in handen. We lopen ze met je door.

Interlands

Matthijs de Ligt is de speler die niet alleen de meeste interlands op zijn naam heeft als tiener (19 stuks), maar is ook de man die het snelst op 20 interlands kwam. Tegen Noord-Ierland was hij pas 20 jaar en 52 dagen, waarmee hij Clarence Seedorf (20 jaar en 331 dagen) van de troon stootte. De teller staat voor Matthijs nu op 23 (en 2 goals).

Daarnaast is De Ligt de jongste speler die namens Nederland in de finale van een eindronde stond. Tegen Portugal was hij in de Nations League-finale net geen 20 jaar. En dat terwijl Ernie Brandts in 1978 ruim 22 was.

Enig 'minpuntje': hij is níet de jongste debutant ooit. Ongeveer 100+ jaar geleden waren Jan van Breda Kolff (17 jaar en 84 dagen), Mauk Weber (17 jaar en 105 dagen) en Dé Kessler (17 jaar en 222 dagen) net iets jonger.

Aanvoerder

Bij Oranje was De Ligt nog nooit aanvoerder (niet zo gek als je 20 bent), maar bij Ajax was dat heel anders. Op 29 april 2018 werd De Ligt voor het eerst aanvoerder bij Ajax, nadat Joël Veltman tegen VVV-Venlo zwaar geblesseerd raakte. Een seizoen later pakte hij met zijn aanvoerdersband ook een Europees record.

In de halve finale van de Champions League was Matthijs de jongste aanvoerder namens Ajax, tegen Tottenham Hotspur. Daarmee troefde hij Cesc Fabregas bij Arsenal af. De Spanjaard was in 2009 21 jaar (tegen Manchester United).

Transfer

Nadat Matthijs de Ligt afgelopen zomer voor 75 miljoen euro naar Juventus vertrok, pakte hij ook hier 2 mooie records. Zo werd hij samen met Frenkie de Jong de duurste uitgaande transfer van Ajax én de complete Eredivisie.

Alleen Virgil van Dijk werd als Nederlander ooit voor een hoger bedrag verkocht. Hij ging begin 2018 voor 85 miljoen euro van Southampton naar Liverpool.

Wel is De Ligt de duurste tiener die ooit naar een Serie A-club ging. Alessandro Bastoni vertrok een jaar daarvoor voor iets meer dan 30 miljoen euro van Atalanta Bergamo naar Intenazionale.