Neppe hoofdblessures komen op: 'Er wordt vakkundig misbruik gemaakt van een uitstekende regel'
i

De neppe hoofdblessures zijn steeds vaker zichtbaar in de Eredivisie © Pro Shots

Neppe hoofdblessures komen op: 'Er wordt vakkundig misbruik gemaakt van een uitstekende regel'

13:06, 29-03-2024 / Laatste Update: 10:21, 06-08-2024

Na de interlandperiode is het dit weekend weer tijd voor clubvoetbal, zo ook in de Eredivisie. Dat betekent ook weer rollende spelers op het veld, met hun handen bij hun hoofd, om zo een hoofdblessure aan te duiden. Vaak is er echter niet zo veel aan de hand. "Arbiters zijn geen dokters, daar wordt vakkundig misbruik van gemaakt.”

Voormalig scheidsrechter Mario van der Ende is erg blij met de regel, maar niet met hoe er misbruik van wordt gemaakt door spelers en trainers. "Je ziet steeds vaker spelers als ogenschijnlijke zombies op het veld liggen, ook wanneer ze niet of slechts heel minimaal aan hun hoofd zijn geraakt", ligt hij toe aan het Algemeen Dagblad.

Bescherming

En dat terwijl deze regel er juist kwam om de gezondheid van de spelers te beschermen. "Dat is een vervelende bijkomstigheid van een uitstekende regel. Daarom is hoofdletsel simuleren zo kwalijk. Arbiters zijn geen dokters; daar wordt vakkundig misbruik van gemaakt.”

Spelers met hoofdblessures moeten beschermd worden. Het kan namelijk langdurige schade opleveren wanneer dit niet gebeurt. Eerst was het nog weleens zo dat spelers het veld af moesten met een blessure aan hun hoofd, maar dat zij al snel weer opgelapt het veld in mochten.

Sinds 2021 is het zo dat hier extra naar gekeken wordt. Zo mogen spelers met een hoofdblessure 'gratis' gewisseld worden. Dit kost een ploeg niet een van de vijf wisselmogelijkheden.

Vaessen

Dit seizoen ging het al een keer goed mis. RKC-doelman Etienne Vaessen raakte de knie van Brian Brobbey en bleef roerloos liggen. Uiteindelijk werd de keeper naar het ziekenhuis gebracht, waar hij nog een tijdje moest herstellen. Na een periode van revalideren keept Vaessen nu weer, inclusief helm.

Daar ligt juist het moeilijke punt voor de scheidsrechters, zo ziet ook oud-trainer Aad de Mos. "Punt is alleen: scheidsrechters zijn als de dood om niet te fluiten, ook wanneer ze het gevoel hebben dat er weinig aan de hand is. Simpelweg omdat hij weet dat dit hem nog heel lang wordt nagedragen, mocht het toch wel mis zijn met een speler. Het voorkomen van misbruik van de regel zal dus vanuit spelers zelf moeten komen."