Nieuw hoofdstuk in zaak-strafschoppen Lisse-Hoek: UEFA grijpt in
i

Orange Pictures / Marcel van den Bos

Nieuw hoofdstuk in zaak-strafschoppen Lisse-Hoek: UEFA grijpt in

Martijn Baars • 20:19, 28-09-2017 / Laatste Update: 02:05, 08-01-2024

De strafschoppenserie tussen FC Lisse en Hoek, met als inzet een plaats in de tweede ronde van de KNVB beker, wordt niet aanstaande woensdag 4 oktober afgewerkt, maar op woensdag 11 oktober, weet het Algemeen Dagblad.

De UEFA heeft het complex van de tweededivisionist van 4 tot en met 10 oktober geclaimd, omdat in die periode in Lisse 3 wedstrijden in het kader van de EK-kwalificatie voor nationale teams tot 19 jaar worden gespeeld. De Europese voetbalbond wil daarom niet dat op 4 oktober ook nog de veelbesproken strafschoppenreeks wordt afgewerkt.

Oranje onder 19

Oranje onder 19 begint die kwalificatiereeks voor het EK op 4 oktober met een wedstrijd in 's-Gravenzande tegen Malta. Op sportpark Ter Specke in Lisse wordt die dag om 19.00 uur het andere duel in de poule gespeeld, tussen Hongarije en Slovenië. De bedoeling was om na die wedstrijd FC Lisse en Hoek hun strafschoppen te laten nemen. De UEFA heeft daar nu een stokje voor gestoken. De penaltyserie wordt verzet naar woensdag 11 oktober.

ABBA

De strafschoppenserie was zo veelbesproken omdat die volgens de 'ABBA'-regel genomen werd. Eerst nam FC Lisse 1 strafschop, daarna trapte Hoek er 2, daarna Lisse 2, Hoek 2, Lisse weer 2 en tenslotte sloot Hoek de reeks met 1 strafschop af.

Fout van de scheids

Na afloop werd duidelijk dat Nagtegaal een fout had gemaakt, waarna de KNVB diezelfde avond meteen contact opnam met beide clubs en een onderzoek instelde. De KNVB lichtte maandagmiddag beide clubs in over het genomen besluit: de strafschoppenserie moet over.

Rechtszaak

Lisse was het niet eens met de beslissing (waarschijnlijk omdat ze de 'verkeerde' strafschoppenserie wonnen) en wilde een kort geding. De rechter kijkt maandag naar de situatie en dan kan die strafschoppenserie mogelijk weer een wending krijgen.