Nummers 4 en 5 van de Eredivisie raken plek in Europa League kwijt
i

Pro shots

Nummers 4 en 5 van de Eredivisie raken plek in Europa League kwijt

Martijn Baars • 12:36, 03-12-2018 / Laatste Update: 21:04, 13-12-2023

Waar Nederland dit seizoen nog met 3 ploegen in de Europa League had kunnen spelen, is dat vanaf het seizoen 2021/2022 zeer waarschijnlijk nog maar 1 ploeg. De nummers 4 en 5 van de Eredivisie stromen namelijk in het nieuwe, 3e Europese voetbaltoernooi in.

De UEFA wil er met het nieuwe toernooi, dat voorlopig Europa League 2 is genoemd, voor zorgen dat meer landen Europees voetbal gaan spelen. Daarbij komt dat de Europa League, nu nog bestaande uit 48 teams, ingekrompen wordt naar 32 teams en dat gaat dus ook ten koste van Nederland.

Europa League 2

Vanaf de start van de Europa League 2, gaat de nummer 3 van de Eredivisie nog wel de play-offronde van de 'echte' Europa League in. De nummer 4 en 5 van de Eredivisie komen in de 3e en 2e voorronde van de Europa League 2 terecht. De winnaar van de Europa League 2 verdient een ticket voor de Europa League van het seizoen erop.

3e kans

De afvallers in de voorrondes worden telkens teruggezet naar een kwalificatie voor een lager toernooi. Stel: de nummer 2 van de Eredivisie verliest in de 2e voorronde van de Champions League, dan stroomt deze daarna in, in de 3e voorronde van de Europa League. Mocht de ploeg daar ook verliezen dan volgt er nog een 3e kans in de play-off van de Europa League 2.

Nummers 7 van topcompetities

Komen er nog topploegen in de Europa League 2? Ja, een soort van. De 10 afvallers van de play-off in de Europa League komen in de groepsfase terecht. Daarnaast zullen de nummers 7 van de 4 toplanden in de play-off van de EL2 spelen, dus waar Villarreal, Bayer Leverkusen en Burnley dit jaar voor de Europa League gingen, moeten zij zich over 2 jaar kwalificeren voor de Europa League 2.