Oud-arbiter ziet mogelijk probleem in Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie: ‘Dat doen ze niet meer’
i

Bas Nijhuis ©ProShots

Oud-arbiter ziet mogelijk probleem in Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie: ‘Dat doen ze niet meer’

Aron Kattenpoel Oude Heerink • 11:55, 12-01-2025 / Laatste Update: 12:00, 12-01-2025

Scheidsrechters in Nederland krijgen steeds meer te verduren. Hoewel kritiek iets van alle tijden is, lijkt het nu steeds sterker aanwezig. Reinold Wiedemeijer merkt op dat er een structureel probleem ontstaat. "Ze breken jong door, hebben vaak niet in een eerste elftal gespeeld én zijn daardoor niet bekend met de humor, scheldpartijen en ruzies in de kleedkamer", stelt de oud-arbiter.

Wiedemeijer, jarenlang als speler actief op het hoogste amateurniveau en een seizoen bij Helmond Sport in de Eerste Divisie, debuteerde daardoor pas op zijn dertigste als scheidsrechter. "Als jonge arbiter is het héél moeilijk, want je moet een dikke huid krijgen. Ik had het voordeel al veel te hebben meegemaakt als speler én ik moest van tien jongens winnen voordat ik het profvoetbal in kon. Nu is één echte concurrent en bereik je sneller de top."

De arbiter, die meer dan 450 wedstrijden in het betaald voetbal floot, ziet dat wel degelijk als een probleem. "Ze breken héél jong door en wat je daardoor krijgt is dat ze jonger zijn én niet in de senioren gevoetbald hebben, waardoor ze niet als team naar een weekend hebben toegewerkt. Die combinatie kan ervoor zorgen dat ze langer nodig hebben om aan die kritiek en opmerkingen in het veld te wennen", vervolgt Wiedemeijer. "Als ze nou nog drie jaar in een eerste elftal hadden gespeeld… Dan hadden ze tenminste écht een gevoel bij het spelletje en wat er speelt."

Gedrag in de kleedkamer

Daarmee doelt de inmiddels 57-jarige oud-arbiter vooral op zaken die spelen in de kleedkamer en buiten het veld. "De onderbroekenlol, scheldpartijen en ruzies in de kleedkamer, daar zijn ze vaak niet mee bekend. Ik maakte vooraf altijd een praatje met trainers en spelers, maar dat doen ze nu niet meer. Ik weet ook wel dat die spelers daarna zouden zeggen: 'Hoeveel fouten gaat die nu weer maken?', maar daar kwam ik ook niet voor. Ik wilde aanvoelen hoe ze erin stonden."

Niveau van huidige korps

Hoe weerhoudt het niveau van de scheidsrechters in de Eredivisie zich überhaupt ten opzichte van eerdere jaren? Wiedemeijer: "Ik denk dat het verschil ‘m vooral zit in de top. Björn Kuipers was exceptioneel. Danny Makkelie benaderde hem jarenlang, maar staat voor mijn gevoel stil in zijn ontwikkeling. Ik vind hem nog steeds fantastisch, maar voor mijn gevoel is hij niet op het niveau van Kuipers. Daarnaast heb je Serdar Gözübüyük. Hij komt eraan, maar moet Europees nog ervaring opdoen om de absolute top te halen."

Volgens Wiedemeijer volgt kort daarachter Bas Nijhuis. "Wat hij de afgelopen jaren deed, was eigenlijk geen fluiten. Hij was een beetje een clown aan het worden door zo min mogelijk te fluiten in een wedstrijd, maar hij wordt de afgelopen tijd weer beter. En daar is hij ook voor beloond met Feyenoord - FC Utrecht. Het lijkt alsof iemand, misschien zijn vader die ook arbiter was, tegen hem heeft gezegd: ‘Bas, doe gewoon weer normaal, joh'. Als hij op deze voet verder gaat, dan hoort hij gewoon bij de beste scheidsrechters."

"Misschien is hij dan zelfs wel de beste, omdat hij wél weet om te gaan met spelers. Ondanks dat die voetballers in de tunnel toch altijd tegen elkaar zullen zeggen: 'Och, we hebben Bas weer'. Maar met Nijhuis als scheidsrechter kun je in ieder geval wel lekker ballen", stelt Wiedemeijer.

Werk voor de KNVB

Om het niveau van de arbitrage in de Eredivisie verder op te krikken, móét de KNVB aan het werk met de jonge talenten in het amateurvoetbal. Dat vindt Wiedemeijer, die als trainer van vierdeklasser Melderslo regelmatig broekies als scheidsrechter aan het werk ziet. "Ik zie soms jongens tussen de achttien en twintig jaar, maar die hebben helemaal geen coach. Daar gaat het al fout."

"De KNVB doet echt al heel veel voor jonge scheidsrechters met het talententraject. Alleen daarin komen vooral allerbesten in aanmerking. De talenten die daarachter overblijven, daar wordt te weinig mee gedaan. Er moet eigenlijk constant een coach rondom die jongen lopen. Waarom lopen er bij een 18-jarige voetballer vijf coaches en bij een scheidsrechter nul?", vraagt Wiedemeijer zich af.

Alles over de Eredivisie

Check hier het laatste nieuws over de Eredivisie, bekijk ook het aankomende programmade stand en de eerdere uitslagen en via onze speciale clubpagina's ben je altijd snel op de hoogte van de ontwikkelingen bij jouw favoriete club.