De KNVB sprak eerder deze week hun zorgen uit over de ontwikkelingen rondom agressie in het amateurvoetbal. Oud-prof en tegenwoordig trainer bij amateurclub PCP Breda, Brian Piris, deelde de zorgen. "Mensen, ook kinderen, lopen gevaar. Dat kan nooit de bedoeling zijn", zei Piris tegen Sportnieuws.nl.
De cijfers liegen er niet om: de agressie in het amateurvoetbal neemt toe. Het aantal gestaakte wedstrijden is in één jaar met 10 procent gestegen. Tevens werden er maar liefst 12.226 rode kaarten uitgedeeld. Piris ziet het in het Brabantse amateurvoetbal ook toenemen. "Ik ben zelf niet altijd het goede voorbeeld geweest, maar hoe het nu gaat hoort niet bij het spel. Kom op, hè: het is amateurvoetbal en iedereen speelt voor hun plezier", steekt Piris van wal.
4 september 2024, 16:10
Het gaat slecht met het Nederlandse amateurvoetbal. Sinds vorig jaar is het aantal gestaakte wedstrijden met 10 procent gestegen, ook waren er 12.226 rode kaarten uitgedeeld. Daarom luidt de KNVB ook de noodklok.
'Mensen lopen gevaar'
Piris, bekend van tv-programma De Voetbaltrainer en oud-speler van NAC Breda, vindt het goed dat de KNVB nu ingrijpt. De maat is vol. "Er zijn tegenwoordig heel veel filmpjes te zien, dat slaat helemaal nergens op. Het gebeurt niet overal, maar het loopt wel de spuigaten uit", vervolgt hij.
De oud-prof vindt het pijnlijk om te zien dat het voetbal zo verziekt wordt door een paar individuen. "Mensen, ook kinderen, lopen gevaar op het voetbalveld. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Wat zou het leven zonder voetbal zijn? Dit is het mooiste wat er is en dan lopen mensen het zo te verzieken. Tegenwoordig moet je op straat bang zijn dat ze geen mes in je donder steken."
4 september 2024, 08:32
Het amateurvoetbal staat bol van de incidenten. Sterker nog: Afgelopen seizoen waren er ruim tien procent méér incidenten dan het seizoen ervoor. De KNVB baalt als een stekker.
'Handje geven en door'
Thijs Houwing, trainer van amateurclub Markelo uit Twente, maakte het persoonlijk niet vaak mee dat een wedstrijd escaleerde. "Natuurlijk is het wel eens uit de hand gelopen, maar dan geef je een handje en ga je door. Ik ben zelf ook profvoetballer geweest en dan zijn er nu eenmaal emoties. Maar iedereen maakt fouten en verkeerde keuzes. Tegen mijn zoontjes, die in de Onder 9 en Onder 10 voetballen zeg ik altijd: 'sorry zeggen en een handje geven'. Zo hoort het, denk ik."
Begrip voor emoties
Henk Vos speelde met Feyenoord in de Champions League en kent de belangen bij een belangrijk potje. Inmiddels is hij assistent-trainer bij vierde divisionist RKSV Halsteren. "Het hoort niet, maar er zijn momenten waarbij ik mezelf het wel kan indenken dat bepaalde mensen op een verkeerde manier reageren. Vooral na een opeenstapeling van foute beslissingen van een arbiter of assistent."
Vos maakte het afgelopen weekend nog mee bij Halsteren. "Wij maakten een goede goal, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel. Later loopt die grensrechter langs onze dug-out en zegt hij: 'Haha, het was helemaal geen buitenspel'. Op dat moment sta je écht wel in vuur en vlam. Iedereen maakt fouten, maar op deze manier maken ze het wel heel bont."
4 september 2024, 22:26
De KNVB heeft woensdag bekendgemaakt dat het denkt aan het afschaffen van buitenspel bij de amateurs. De reden daarvoor? Het toenemende geweld op de amateurvelden.
Buitenspel afschaffen
Piris ziet geen heil in het afschaffen van buitenspel. "In het amateurvoetbal wordt gekscherend weleens gezegd: 'grensrechters pakken negen punten per jaar'. Het zou een aardige regel zijn, maar je krijgt dan wel te maken met pupillenvoetbal. Die regel komt het voetbal niet ten goede", zegt Piris.
Houwing, oud-speler FC Twente en Cambuur, is van mening dat de voetbalbond de plank volledig misslaat als het buitenspel verdwijnt. "Ze kunnen beter kijken hoe ze het spelletje aantrekkelijker kunnen maken voor spelers en publiek zonder al dat oponthoud. Buitenspel afschaffen zou betekenen dat voetbal helemaal verandert. Laat ze dat maar niet doen", besluit Houwing.
Consequentie is belangrijk
Zowel Piris als Vos vinden het een goede beslissing dat een aanvoerder alleen mag praten tegen de arbitrage. Vos vindt echter wel dat scheidsrechters dan consequent moeten zijn. "Je ziet ieder jaar weer nieuwe regels, maar later in het seizoen verwaterd dat. Waarom heb je die regels dan? Je weet dat voetballers de grens op blijven zoeken, dus dan moet je consequent zijn en blijven."