Sari van Veenendaal was één van de hoofdrolspeelsters van de Oranje Leeuwinnen bij de EK-winst in 2017. De oud-keepster vraagt samen met andere profvoetbalsters in een campagne vanuit de Azerion Vrouwen Eredivisie aandacht voor de dromen van jonge meiden. "Deze campagne legt uit waar je het allemaal voor doet", zegt Van Veenendaal tegen Sportnieuws.nl.
De Azerion Vrouwen Eredivisie lanceert een video, begeleid door een nieuwe versie van de hit ‘Rainbow in the sky’. Dit nummer, uitgevoerd door Mara Julia, heeft een belangrijke boodschap: jonge meiden moeten kunnen worden wat ze willen en hebben rolmodellen nodig om hen daarbij te helpen. "Ik vind die boodschap vooral superleuk. Dat is waar ik in mijn carrière altijd hard voor heb gewerkt: om meisjes te laten dromen van een mooie toekomst."
22 oktober 2024, 13:25
Jill Roord is na haar zware knieblessure teruggekeerd in de selectie van de Oranje Leeuwinnen. Ze is dolblij om weer met het nationale elftal op het veld te staan. Haar kwetsuur zette dingen in perspectief.
Bijzonder mooi
Van Veenendaal ziet dat er al prachtige dingen mogelijk zijn in het vrouwenvoetbal. "Ik vind het bijzonder om te zien wat er nu al mogelijk is: Champions League, Nederlands elftal en spelen bij grote clubs. Ik vind het leuk dat het op beeld wordt gebracht: dit is waar ik altijd mijn motivatie uit haalde, van het mogen dromen", doelt ze op de gelanceerde video.
De 34-jarige oud-keepster van onder meer FC Twente, Arsenal, Atlético Madrid en PSV denkt dat deze campagne kan bijdragen aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. "Dit is weer zoiets kleins dat iets moois kan opleveren. Dit wordt echt een herkenning voor meisjes die, zoals in het filmpje te zien is, beginnen met vriendinnetjes op een veldje en grote dromen mogen hebben. Uiteindelijk is het alles bij elkaar wat elke keer weer een stapje in de goede richting zet."
Ontwikkeling van het vrouwenvoetbal
Van Veenendaal geniet van de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. "Er zijn mooie dingen zichtbaar. Het opleidingstraject wordt beter, speelsters gaan naar topcompetities en onze eigen clubs gaan naar de groepsfase van de Champions League. Het niveau wordt steeds beter. Dat zijn mooie voorbeelden dat we goed bezig zijn. Zo hoop je dat het zich blijft ontwikkelen qua niveau, toeschouwers, faciliteiten, financiering en alles wat bij de sport komt kijken."
Ze is wel van mening dat deze algehele ontwikkeling begint bij het opleiden van jonge meiden. "Je ziet dat we als sport groeien en dat bijvoorbeeld de opleidingen steeds beter worden. Hoe beter we ze opleiden aan de onderkant, hoe beter het niveau aan de bovenkant en hoe leuker het is om naar te kijken", vervolgt Van Veenendaal, die tegenwoordig werkzaam is als adviseur voor het vrouwenvoetbal bij de KNVB.
22 oktober 2024, 16:55
Jackie Groenen voelt zich helemaal op haar plek in Parijs. De Oranje-international maakte in 2022 een transfer naar Paris Saint-Germain en woont dus al een tijd in de Franse hoofdstad. Ze heeft zich aangepast aan een andere cultuur. "Ik ben geen model, maar ik doe mijn best."
Rolmodellen
Toen Van Veenendaal op haar achttiende doorbrak als keepster bij FC Utrecht was het vrouwenvoetbal in een heel ander stadium. "De Amerikaanse Hope Solo kwam op als eerste keepster, dat was tof. Er waren alleen te weinig beelden om het écht boven mijn bed te kunnen hangen. Dat is juist hetgeen wat je wel nodig als klein meisje en dat is precies het doel van deze campagne. Als er geen voorbeeld of toekomstperspectief is, is het moeilijk om uit te leggen waarom je zo vaak traint, verjaardagen mist, waarom je doet wat je elke dag doet."
Opgroeien met mannen- én vrouwenvoetbal
Door de jaren heen is er veel veranderd in het vrouwenvoetbal, ondanks dat er nog vaak neerbuigend op de vrouwentak wordt neergekeken. "Laten we stoppen met vergelijken en blij zijn dat er zoveel mogelijkheden zijn", vervolgt Van Veenendaal. "Het is een natuurlijke ontwikkeling voor jongens en meiden die nu opgroeien, dat je kunt kijken naar mannen- en vrouwenvoetbal. Kijk gewoon wat je leuk vindt, niemand verplicht je om naar het één of het ander te kijken."
"De vergelijking die je kunt maken is: we hebben een mannen- en vrouwencompetitie op het hoogste niveau", legt Van Veenendaal uit. "Er zijn kinderen die een high-five van Virgil van Dijk willen, maar ook kinderen die de vlechtjes van Esmee Brugts willen. Waarom zouden ze moeten kiezen? Laten we het zien als een mooie toevoeging, in plaats van het te vergelijken. We spelen hetzelfde spel, maar op een andere manier en dat is prima", besluit Van Veenendaal.