Pardew hield het 8 duels vol; deze 3 trainers zaten nóg korter op de bank in de Eredivisie
i

SOCCRATES/BSR

Pardew hield het 8 duels vol; deze 3 trainers zaten nóg korter op de bank in de Eredivisie

Martijn Baars • 13:22, 30-04-2020 / Laatste Update: 19:34, 08-01-2024

Na 4 maanden kwam er woensdag al een einde aan het kortstondige huwelijk van ADO Den Haag en Alan Pardew. Slechts 8 Eredivisie-duels zat de Engelsman op de bank. Daarmee is hij deze eeuw de op 3 na kortst zittende hoofdcoach in de Eredivisie.

Marco van Basten (AZ)

Vol bombarie werd Van Basten in 2014 aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van AZ. Hij tekende voor 2 jaar, maar moest al na 3 duels het stokje overgeven aan assistent Alex Pastoor. Van Basten kampte met hartkloppingen en besloot een stapje terug te doen. Van Basten bleef overigens nog wel aan als assistent, maar gaf aan waarschijnlijk nooit meer als eindverantwoordelijke aan de slag te gaan. Uiteraard zijn er tientallen coaches die deze eeuw 1 of meerdere duels interim-trainer waren, maar dat telt hier niet. Daarom is Van Basten de kortst zittende hoofdcoach deze eeuw.

Jan van Dijk (Roda JC)

In het seizoen 2000/2001 bekroonde Roda JC een fantastisch seizoen met de 4e plaats, waardoor de Limburgers deelnamen aan de UEFA Cup. Enkele maanden later was de hosanna ingeruild voor deceptie. Roda JC pakte onder leiding van Jan van Dijk slechts 1 punt uit 5 wedstrijden. Daardoor moest Van Dijk, die bekendstaat als Mister FC Groningen, het veld ruimen.

Robert Maaskant (Go Ahead Eagles)

In mei 2017 werd Maaskant aangesteld bij Go Ahead om de Deventenaren te behoeden voor degradatie. Daar slaagde de ervaren coach niet in. Alleen de laatste van zijn 7 wedstrijden boekte hij een overwinning, maar het lot van Go Ahead was toen al bepaald. De 1-2 zege op FC Twente veranderde niets aan de degradatie. Dieptepunt onder Maaskants bewind was de keiharde 8-0 nederlaag op bezoek bij Feyenoord.

Aad de Mos (Sparta)

Pardew neemt met 8 duels de gedeelde 4e plaats in. De Engelsman staat op gelijke hoogte met Aad de Mos, die in 2010 ook 8 keer op de bank zat als hoofdtrainer van Sparta. De Mos volgde de ontslagen Frans Adelaar op en eindigde met de Rotterdammers op de 16e plaats. In de play-offs ging Sparta in extremis ten onder tegen stadsgenoot Excelsior, waardoor de Spartanen degradeerden naar de Jupiler League. Pardew kwam binnen toen ADO op de 17e plaats stond, maar zijn aanstelling veranderde niets. Door het besluit van de KNVB blijven de Hagenaars echter in de Eredivisie.