PSV’er Guus Til doet ogen openen over ‘mentale problemen’ in voetballerij: ‘Ik had niet de ballen’
i

De openheid van Guus Til kan anderen óók helpen ©ANP

PSV’er Guus Til doet ogen openen over ‘mentale problemen’ in voetballerij: ‘Ik had niet de ballen’

Aron Kattenpoel Oude Heerink • 06:00, 05-12-2024

PSV’er Guus Til deelde openhartig dat hij 'het vuur' kwijt is en dat hij emotieloos over het veld loopt. Daarmee schoof de Oranje-international een steeds belangrijker wordend thema naar voren: de mentale gezondheid van voetballers. Oud-prof en ervaringsdeskundige Gianni Zuiverloon en sportpsycholoog Bram Bakker kijken met voldoening terug op het verhaal van Til.

De reacties uit de voetbalwereld zorgden voor gefronste wenkbrauwen bij Bakker. "Wat ik waarneem, is dat er door de mensen uit de voetballerij heel erg wordt gekeken naar een quick fix. Neem Guus Til als het meest recente voorbeeld. Dan hoor je dat mensen zeggen: ‘hij moet effe gefixed worden'. Alsof het een simpel kunstje of een trucje is", stelt Bakker vol verbazing in gesprek met Sportnieuws.nl.

Zorgen om woorden van kwetsbare Guus Til: 'Als ik PSV was, had ik dit gezegd'

1 december 2024, 23:08

De uitspraken van Guus Til na afloop van de gewonnen wedstrijd van PSV op bezoek bij FC Utrecht (2-5) hebben een hoop stof doen opwaaien. De 26-jarige middenvelder toonde zich van zijn kwetsbare kant door openlijk aan te geven 'het vuur te missen' en 'neutraal op het veld te staan'. Bij Studio Voetbal worden er vraagtekens gezet bij de rol van PSV in dit proces.

Negeren van Til zijn gevoelens

Die manier van denken negeert de complexiteit en diepgang van persoonlijke worstelingen, vindt Bakker. Hij merkt dat analisten wel heel erg snel een oordeel paraat hebben en een label zoals een burn-out erop plakken, zonder de situatie van de PSV'er volledig te begrijpen. "Nu hoor je mensen ook zeggen: 'Til heeft een burn-out'. Wat is dat nou voor een raar label, joh. Ik vind het eigenlijk best ongezond dat mensen zo snel zulke dingen roepen, terwijl ze de hele situatie niet eens kennen."

Taboe in de voetballerij doorbreken

Zuiverloon, oud-prof en oprichter van Play Mental (een stichting om de mentale gezondheid van tieners en jongvolwassenen te verbeteren), spreekt over het doorbreken van een taboe. "Zulke interviews helpen om dat te doorbreken en het normaal te maken. Kijk naar voorbeelden als Til, Davy Pröpper en Toby Alderweireld. Er zijn nog veel meer voorbeelden van spelers die met mentale klachten kampen", zegt Zuiverloon.

Hij benadrukt het belang van preventie en het onderhouden van mentale gezondheid op dezelfde manier als fysieke gezondheid onderstreept. "Als je je dan niet lekker voelt en niet honderd procent kunt presteren, dan weet je in ieder geval hoe je ermee om kunt gaan."

Acceptatie in voetballerij

Zuiverloon benadrukt dat het uiten van de kwetsbaarheid van Til niet als iets negatiefs gezien moet worden. "Waarom wordt het wel geaccepteerd in de normale wereld, maar niet bij voetballers? Als het zo is dat een voetballer een burn-out heeft, is dat toch ook oké?", vraagt hij zich af. Het gebruikelijke beeld van de onoverwinnelijke atleet wordt daarmee ter discussie gesteld. "Dat kan ook niet. Het zijn geen robots of perfecte personen."

Eigen ervaring met mentale klachten

De oud-verdediger speelde in zijn carrière voor onder meer Feyenoord, sc Heerenveen en West Brom Albion. Hij erkent dat hij niet het lef had om het bespreekbaar te maken. "Net zoals Guus behoefte had om te delen hoe hij ervoor stond, had ik dat ook op bepaalde momenten. Ik had toen alleen niet de vrijheid of de ballen om die kant van mezelf te laten zien. Dat was ook een andere tijd. De wereld en mensen veranderen. Ik vind het een goede ontwikkeling."

Bakker prijst óók de moed van Til om open te zijn over zijn gevoelens. Een stap die anderen zou kunnen aansporen om hetzelfde te doen. "Ik zag dat het bij hem hoog zat. Hij kon het niet meer opbrengen om er niks over te zeggen. Ik vind het heel erg goed en dapper dat hij zó openhartig is. Dit maakt hem alleen maar menselijker. Hij zegt gewoon: 'ik vind het even moeilijk en vervelend'. Dat is alleen maar goed."

Oproep tot actie

Bakker benadrukt het belang van het welzijn van de spelers. Hij ziet het interview van Til als een extra oproep tot actie om aandacht te geven aan de mentale gezondheid. "Je gunt het Guus dat hij snel lekkerder in zijn vel zit en blijft presteren bij PSV. Alleen, het belangrijkste is wat hij wil en hoe hij zich voelt. Dat is de volgorde. Maar als er uitkomt dat hij zegt: 'ik vind het te zwaar en wil wat anders'. Dan is dat ook prima."

"Al zullen de mensen hem dan wel weer een randdebiel vinden omdat hij miljoenen verdient en makkelijk eventjes vier jaar door kan gaan. Puur uit jaloezie op zijn inkomen, terwijl hij daar ook niets aan kan doen", besluit Bakker.

Alles over Eredivisie

Check hier het laatste nieuws over de Eredivisie, bekijk ook het aankomende programma, de stand en de eerdere uitslagen en via onze speciale clubpagina's ben je altijd snel op de hoogte van de ontwikkelingen bij jouw favoriete club.