Reconstructie: De wereldbekende kopstoot van Zinédine Zidane (video)
i

ANP

Reconstructie: De wereldbekende kopstoot van Zinédine Zidane (video)

admin • 20:27, 09-07-2016 / Laatste Update: 07:12, 07-01-2024

Het is vandaag exact 10 jaar geleden dat Zinédine Zidane tijdens de WK-finale tussen Italië en Frankrijk in 2006 de voetbalwereld schokte door Marco Materazzi in de verlenging een kopstoot te geven. Het moment is misschien nog wel bekender geworden dan welk land er met de wereldtitel vandoor ging. De Fransman kreeg met zijn wereldberoemde kopstoot zelfs een standbeeld!

De reden van de kopstoot was aanvankelijk onduidelijk. Totdat Materazzi in een interview met La Gazzetta dello Sport verklaarde dat er over en weer werd geprovoceerd. Er gingen geruchten rond dat de spijkerharde Italiaanse verdediger de moeder van Zidane uitschold. Naar aanleiding van alle onwaarheden rondom het incident besloot Materazzi er een boek over te schrijven. "Iedereen bleef maar aan mij vragen waarom Zidane zo reageerde. Wat ik zei was heel erg stom, maar het rechtvaardigde niet zo'n reactie. In elke buurt in Rome, Napels, Turijn, Milaan of Parijs, hoor je veel ergere dingen."

Het zit de Italiaan nog altijd dwars dat er onwaarheden worden verteld over het incident. "Ik heb nooit wat over zijn moeder gezegd, zoals ik in vele kranten las. Mijn moeder overleed toen ik 15 was, dus ik zou er nooit over hebben gedacht om zijn moeder te beledigen."

"Ik heb nooit begrepen waarom er zoveel aandacht aan werd besteed. Het enige wat ik van die dag wil herinneren zijn mijn goals (de 1-1 en een benutte strafschop in de strafschoppenreeks, red.)", vervolgde de Italiaanse verdediger. "Soms ontmoet ik mensen in Italië die zeggen: 'Marco, je deed het goed door hem een kopstoot te geven!' Dat maakt me boos, omdat ík die juist kreeg. Het geeft aan hoe vaak het verhaal is verteld en veranderd."

Een reconstructie:

9 juli 2006, Berlijn, diep in de tweede helft van de verlenging.

Materazzi trekt aan het shirtje van Zidane wanneer de Fransman langs de Italiaan rent. Zidane reageert: "Als je mijn shirtje zo graag wilt, zal ik het je na de wedstrijd geven." De reactie van Materazzi luidt als volgt: "Ik wil liever je zus, de hoer." Zidane laat deze tekst een paar tellen bezinken, draait zich om en geeft de Materazzi recht in zijn borst een loeiharde kopstoot. Dit alles gebeurde in minder dan 3 seconden. De scheidsrechter zag het incident niet en het was misschien wel de eerste keer in de geschiedenis dat een beslissing via het "oortje" van de scheidsrechter tot stand kwam. De legendarische Zidane kreeg rood. Met die kaart nam hij afscheid van zijn imponerende voetbalcarrière. Een treurig einde van een grootse voetballer.

Standbeeld

Voor het Parijse Centre Pompidou, een museum voor moderne kunst, staat sinds 2012 een 5 meter hoog standbeeld van de wereldberoemde kopstoot. De titel van het bronzen kunstwerk is Headbutt en is gemaakt door de kunstenaar Adel Abdessemed uit Algerije. (Tekst loopt door na foto)

Zoon Zidane doet papa na

De 17-jarige zoon van Zinedine Zidane heeft misschien met een iets te grote interesse gekeken naar de WK-finale van 2006 toen zijn vader de kopstoot uitdeelde aan Marco Materazzi. Luca Zidane 'eerde' zijn vader eind vorig jaar. Lees hier meer...

Door: Sjoerd Maresch