Roemloos einde dreigt voor 'Grote Vier'

Roemloos einde dreigt voor 'Grote Vier'

admin • 22:13, 06-09-2015 / Laatste Update: 07:42, 15-01-2024

Ooit stonden ze bekend als de 'Grote Vier' van het Nederlands elftal. Arjen Robben, Wesley Sneijder, Robin van Persie en Rafael van der Vaart: een gouden generatie, vier supertalenten, exponenten van de Nederlandse jeugdopleiding. De Grote Vier is inmiddels 'gedegradeerd' tot de Grote Drie, omdat Van der Vaart mede vanwege fysieke problemen uit beeld is geraakt. Voor Robben, Sneijder en Van Persie dreigt nu ook een roemloos afscheid bij Oranje. Als er geen wonder meer gebeurt, zitten de overgebl

De jaren beginnen te tellen voor de dertigers van het Nederlands elftal. Tijdens het volgende WK, over drie jaar in Rusland, zijn Robben, Sneijder en Van Persie allemaal 34 jaar. De kans dat ze alle drie dan nog in Oranje spelen, is niet zo groot. Zeker Robben en Van Persie hebben bovendien te maken met haperende lichamen. De vleugelspits uit Bedum bewees vorig jaar op het WK in Brazilië dat hij op latere leeftijd nog steeds beter wordt. Robben merkte sindsdien echter ook dat hij maar niet van de bijnaam 'man van glas' afkomt. Blessureleed kostte hem het slot van vorig seizoen en ook in deze cruciale week voor Oranje liet zijn lichaam hem in de steek.

Gapende gat

Van Persie blijft een begenadigde en slimme voetballer, maar ook de spits van Fenerbahçe staat steeds vaker aan de kant vanwege blessures. Sneijder is weliswaar fitter dan een paar jaar geleden, maar de kleine spelmaker van Galatasaray heeft zijn topvorm uit 2010 nooit meer kunnen benaderen. Nog een paar jaar, dan verdwijnt ook de Grote Drie uit het Nederlandse voetbal. De grote vraag is wie dat gapende gat voorin gaat opvullen.

Memphis Depay is naast Robben de enige international die bij een absolute topclub speelt. De 21-jarige vleugelspits heeft met zijn kracht, snelheid, technische bagage en explosiviteit de potentie om, aan de hand van Louis van Gaal, bij Manchester United uit te groeien tot een topspeler. Depay moet op termijn een van de nieuwe boegbeelden van Oranje worden. Maar wie nog meer? Davy Klaassen misschien, de pas 21-jarige aanvoerder van Ajax. Verder zijn potentiële toppers schaars. Nederlandse internationals gaat tegenwoordig naar clubs als Newcastle United, Stoke City en Spartak Moskou, een wereld van verschil met de topploegen waarvoor Robben, Sneijder, Van Persie en Van der Vaart schitterden.

Met de Grote Vier bereikte Oranje in 2010 de WK-finale, drie van hen leidden de nationale ploeg vorig jaar naar brons. Een dramatische EK-kwalificatie leidt nu echter mogelijk tot een roemloos afscheid van een unieke generatie topvoetballers.

Lees ook: Cynisme viert hoogtij op Twitter tijdens Turkije-Nederland