Rolstoelpatiënt kan weer op eigen benen zijn club aanmoedigen

Rolstoelpatiënt kan weer op eigen benen zijn club aanmoedigen

admin • 20:24, 19-03-2016 / Laatste Update: 10:57, 08-01-2024

Morgen probeert de Belgische Brent Louwije Club Brugge opnieuw naar de overwinning te schreeuwen tijdens de bekerfinale tegen Standard Luik. Vorig jaar gebeurde dat nog vanaf de zijlijn in een rolstoel. Na een operatie kan de 19-jarige supporter, die kampt met een spierverlamming, op eigen benen de spelers van zijn favoriet ploeg aanmoedigen.

Louwije heeft de afgelopen zes jaar in een rolstoel doorgebracht. Toch belette hem dat niet om de wedstrijden van Club Brugge bij te wonen. "Al sinds mijn geboorte kamp ik met een spierverlamming. Ik heb altijd wel kunnen stappen, maar de laatste zes jaar ging dat vrij moeizaam. Omdat het er soms wat hevig aan toegaat op de tribune, heb ik jaren de wedstrijden gevolgd vanuit mijn rolstoel. Zo had ik wel het geluk om de wedstrijden vanaf de eerste rij te volgen, want Club Brugge doet al het mogelijke om het comfort van de fans met een beperking te garanderen."

De supporter gaat al ruim elf jaar naar het stadion. Zowel in goede als in slechte tijden is hij zijn ploeg onvoorwaardelijk trouw gebleven. "Dat is clubliefde", zo klinkt het. Die liefde spatte vorig jaar tijdens de bekerfinale tegen Anderlecht letterlijk van het scherm: "Als supporter kan je tijdens de wedstrijd niet dichter bij je idolen staan dan langs de zijlijn. Na de overwinning keek Michel Preud'homme toevallig in mijn richting en liep hij naar mij. Hij pakte me vast en we schreeuwden seconden lang onze vreugde uit, terwijl hij me bleef aankijken. Het was een fantastisch moment, dat door Club TV vastgelegd werd.

Op eigen benen staan

Morgen is het weer zover. Club speelt de bekerfinale tegen Standard Luik. Voor het eerst in lange tijd kan Brent er zonder rolstoel naartoe. "Ik heb een operatie ondergaan, waardoor ik een stuk steviger op mijn benen sta. Daarom ben ik met mensen van Club Brugge gaan praten om hem te vragen hoe zij er tegenover staan als ik gewoon terug op de tribune zou plaatsnemen, want ik wil geen misbruik maken van mijn beperking om een bevoorrechte plaats af te dwingen."