Situatie van Ajax in de Eredivisie begint op competitievervalsing te lijken
i

Weer geen voetbal voor Ajax dit weekend © Getty Images

Situatie van Ajax in de Eredivisie begint op competitievervalsing te lijken

Rick Kraaijeveld • 04:00, 10-09-2024

12 punten kan Ajax al achterstaan op PSV na het aankomende weekend. De nummer één van de competitie speelt, terwijl Ajax voor de tweede keer dit seizoen een wedstrijd afgelast zag worden. In een competitie die pas vier speelrondes oud is. Het is een absurde situatie die voetballend Nederland slecht op de kaart zet. Zeker omdat de clubs met oplossingen kwamen, maar daar niet naar geluisterd is.

Het is een vreselijke situatie voor Ajax. Om het even in perspectief te stellen: de laatste Eredivisiewedstrijd van de Amsterdammers was op 18 augustus. De eerstvolgende is 18 september. Dat is een hele maand géén competitief voetbal. Drie afgelaste wedstrijden en een interlandperiode zit ertussen. Eén werd verplaatst vanwege de Europese agenda, maar twee werden er verplaatst door de politiestakingen. Een besluit dat de clubs en de KNVB betreuren, en terecht.

Dat de politiebonden willen staken is hun goedrecht. Dat er vervolgens niet naar de oplossingen gekeken wordt, is zeer kwalijk. De KNVB, FC Utrecht en bovenal Ajax worden hier dermate in benadeeld dat het schadelijk is voor de competitie. Ajax heeft straks een achterstand van twaalf punten op de koploper met drie wedstrijden minder gespeeld. Dat is een immense klap en zou in een andere situatie competitievervalsing genoemd worden. De hele ranglijst klopt de komende maanden van geen kant.

Eredivisie

Ook de overvolle agenda van Ajax kan in hun nadeel spelen later in de competitie. En wat kunnen zij daar aan doen? Precies niks. Zij zijn actief in Europa, hebben daarom al een druk schema en zien straks drie wedstrijden op andere doordeweekse dagen gepropt worden. Dat betekent dat zij in bepaalde periodes twee of drie wedstrijden per week spelen, waar de concurrenten er maar één spelen. Dat is natuurlijk oneerlijk, zeker omdat de reden van afgelasting volledig buiten hun macht liggen.

Ook voor de Eredivisie is dit een slechte zaak. De FIFA en UEFA zullen dit geen mooi beeld vinden van de Nederlandse competitie. Zoveel afgelaste wedstrijden in een korte periode is natuurlijk niet goed. Ze zullen wel twee keer nadenken als Nederland in de toekomst een toernooi of finale wil organiseren.

Oplossingen

Het is treurig dat Ajax voor de tweede maal de dupe is van deze staking. Eerder werd er ook al gestaakt bij het duel met NAC, maar die wedstrijd mocht wel doorgaan. De Klassieker was de laatste politiestaking, die werd wél afgelast. Het rare is dat er gewoon oplossingen geboden werden door de clubs en de KNVB, maar daar is volgens de bond amper tot geen gehoor aan gegeven. "Wij waren van mening dat de wedstrijd zondag wel doorgang had kunnen vinden, met aanvullende maatregelen en goede afspraken tussen de beide clubs en supporters."

Een fantastisch statement

Deze actie van de politie heeft nota bene in het verleden laten zien dat een wedstrijd wél gespeeld kan worden zonder politie-inzet. De wedstrijden FC Twente - Sparta en NAC - Ajax werden ook zonder politie gespeeld, dat ging goed. Los van de reden van de staking had deze wedstrijd zoveel meer kunnen bereiken. In de weg naar normalisatie én een roep om politiearme voetbalwedstrijden, zou doorgang van Ajax-Utrecht juist een fantastisch statement zijn.