De Spaanse voetbalster Jennifer Hermoso is uit de kast gekomen. Dat deed ze in het programma 'Planeta Calleja'. Hermoso was wereldnieuws toen ze bij het afgelopen WK voor vrouwen een kus op de mond kreeg van bondsvoorzitter Luis Rubiales, nadat Spanje wereldkampioen was geworden.
Over haar coming out zegt ze: "Ik heb mijn ouders nooit expliciet verteld dat ik op meisjes viel. Het is altijd een taboe geweest, maar er was ook niet echt een reden om het bekend te maken - de mensen rondom mij wisten het wel. Mijn ouders waren ook niet dom. Ik ben altijd open geweest met mijn moeder, maar wanneer ik het daar moeilijk mee had, ging ik naar mijn tante. Zij was mijn vertrouwenspersoon."
Volgens Hermoso is het makkelijker voor een vrouw om uit de kast te komen in de voetbalwereld dan een man. "Er bestaat een stereotype beeld van de mannelijke voetballer met een vrouw en kinderen. Er zijn wel een paar spelers die uit de kast zijn gekomen, maar zij zijn geconfronteerd met veel haat. Mannelijke voetballers zijn veel minder geneigd om erover te praten, omdat ze anders behandeld worden", aldus de 33-jarige Spaanse.
Kus met Rubialies
Hermoso blikt in het programma ook nog terug op de veelbesproken kus van Rubiales, die na een hele rel uiteindelijk opstapte als bondsvoorzitter. De voetbalster werd zelfs bedreigd na het incident, omdat het in eerste instantie leek alsof ze het niet erg vond. "Ik was net wereldkampioen geworden. Het was het beste moment van mijn leven. Hoe kan ik dan stoppen met glimlachen?", vroeg ze zich af.
"Daar werd ik op afgerekend. Niemand heeft een handleiding voor hoe hij of zij moet reageren wanneer iets gebeurt", benadrukte Hermoso. Mensen schreven de vreselijkste dingen over haar. "Dat is moeilijk om mee om te gaan. Het heeft mijn persoonlijkheid beïnvloed, maar ook op een positieve manier. Ik heb ook miljoenen positieve reacties gekregen. Ik ben trots, omdat ik het gevoel heb dat ik de juiste dingen heb gedaan."
FIFA Awards
Hermoso was genomineerd voor The Best FIFA Women’s Player Award van 2023, maar die prijs ging naar landgenote Aitana Bonmati.