Strafschoppen: niemand mikt ze beter dan onze Bas Dost

AFP

admin • 19:28, 04-02-2019 / Laatste Update: 05:53, 05-01-2024

Veel voetballers krijgen het benauwd als ze naar de penaltystip moeten lopen, maar daar lijkt Bas Dost geen last van te hebben. De oud Oranje-international schoot in laatste 21 pogingen er 20 tegen de touwen. Er is niemand in Europa die dat na kan doen. Gisteren schoot de Deventerse spits nog raak.

Daarmee heeft Dost een keurig gemiddelde van 95.24% vanaf 11 meter. De serie van 21 penalty's begon in het seizoen 2014/2015, toen hij nog in de Bundesliga speelde. Er volgde 1 goal voor VfL Wolfsburg en 20 voor Sporting Lissabon. Alleen in de blessuretijd tegen Tondela (1-4 winst) op 11 maart 2017 werd een strafschop van Dost gekeerd, nadat hij in de 20 minuten daarvoor al 2 keer had gescoord vanaf 11 meter.

In het onderstaande overzichtje zijn de beste penaltynemers in de Europese competities (Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Nederland) met minimaal 20 penalty's sinds de zomer van 2014 op een rijtje gezet. De cijfers komen van statistiekenbureau Gracenote.

Harry Kane (Tottenham Hotspur)
Ciro Immobile (Torino, Borussia Dortmund, Lazio)
Alexandre Lacazette (Olympique Lyon, Arsenal)
16 uit 20 raak (80.00%)
Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Juventus)
30 uit 38 raak (78.94%)
Lionel Messi (FC Barcelona)
19 uit 27 raak (70.00%)

Haller

Er is een kaper op kust, want ook Sebastian Haller is goed bezig. De Franse spits scoorde zijn laatste 19 penalty's in competitieverband. Als hij ook zijn 20e benut, komt de Franse spits met een 100 procent score bovenaan te staan.

Le God

Er zijn in de geschiedenis trouwens nóg betere penaltynemers te vinden. Matt Le Tissier bijvoorbeeld. Deze Engelse cultheld benutte tussen 1986 en 2002 liefst 49 van de 50 strafschoppen die hij nam voor zijn club Southampton.