Op vrijdag 17 mei heeft geen enkele profvoetballer bekendgemaakt dat hij homoseksueel is. Terwijl er wel vanuit het project Sports Free was aangekondigd dat er iets te gebeuren stond.
De homoseksuele oud-voetballer Marcus Urban, van Sports Free, zei dat hij voortaan op elke zeventiende van elke maand spelers die uit de kast willen komen een platform wil bieden. Die dag, 17 mei, was niet willekeurig gekozen. Dat was namelijk de internationale dag tegen homofobie en transfobie. Maar Urban lijkt te veel te hebben beloofd.
De Engelse krant Mirror spreekt zelfs van een 'hoax', oplichterij. "Niemand kwam uit de kast", schrijft de krant. "Wie had dat nou gedacht!" Volgens Mirror zijn media te gretig op het plan van Urban gedoken, waardoor er onrealistische verwachtingen ontstonden. Want dat was het eigenlijk: een plan, een oproep, een droom, en niet zozeer een harde belofte. De laatste weken waren er al de nodige twijfels of coming-out day echt wat zou opleveren.
Meer kwaad dan goed
Activist Julia Monro zei bijvoorbeeld tegen Tagesspiegel: "Urban opereert solo, buiten de gemeenschap op. Dat vind ik ongelukkig. Er zijn al genoeg mensen die alleen worstelen en strijden. Hij doet meer kwaad dan goed, door eerst langdurig de spanning op te bouwen, waarna er uiteindelijk niks gebeurt. Ondertussen is er vast ook geld opgehaald. Het lijkt me meer een slimme pr-strategie."
Dieper in de kast
De homoseksuele Schotse voetballer Zander Murray is ook teleurgesteld. Hij was te gast in de podcast Football v Homophobia Podcast en daarin zegt hij dat de hype rondom 17 mei en de stilte daarna, er voor kunnen zorgen dat homoseksuele spelers 'nog dieper de kast in kruipen'.
Thijs Smeenk
Precies dat is ook de vrees van Thijs Smeenk, bestuurslid van de Nederlandse John Blankenstein Foundation. Tegen Trouw zegt Smeenk: "Mensen gaan zeggen dat wanneer vrijdag niemand uit de kast komt, dat in de toekomst ook wel niet zal gebeuren. Als niemand zich vrijdag meldt, kan de geloofwaardigheid aantasten, waardoor acceptatie nog moeilijker wordt."