‘Transfermarkt blijft dicht op 1 juli’
i

BSR Agency

‘Transfermarkt blijft dicht op 1 juli’

Sjors Tanis • 23:02, 12-04-2020 / Laatste Update: 20:44, 07-01-2024

De transfermarkt zal niet opengaan op 1 juli. Dat zegt Emilio García Silvero, juridisch directeur bij wereldvoetbalbond FIFA, tegen de Spaanse sportkrant AS.

Als zijn woorden werkelijkheid worden, dan heeft dat grote gevolgen.

Hoe verder?

Silvero windt er geen doekjes om. "De FIFA zal contracten die normaliter zouden aflopen op 30 juni, niet verlengen. Zo kunnen spelers wiens contract op die dag afloopt hun huidige club verlaten, maar ze kunnen niet bij een ander team terecht. Want: de transfermarkt blijft dicht”, klinkt het. 

Voorbeelden in Nederland

Ook de eredivisieclubs zullen dus niet kunnen handelen op 1 juli en zullen net als de andere Europese teams moeten wachten. Om een voorbeeld te geven: Oguzhan Özyakup wordt door Besiktas tot het eind van het seizoen uitgeleend aan Feyenoord. Hij keert op 1 juli, wanneer zijn uitleenbeurt ten einde is, terug naar Istanboek, maar zal daar niet kunnen spelen omdat de Turken hem niet speelgerechtigd zullen krijgen. Hetzelfde geldt voor Hakim Ziyech, die Ajax deze zomer inruilt voor Chelsea. Bij hem gaat het wél om een definitieve transfer. Spelers wiens contract op 30 juni afloopt, kunnen met hun huidige werknemer wel nog onderhandelen over een verlengd verblijf.

Meerdere transferperiodes

Wanneer de transferperiode in de zomer dan wél opent, is nog onduidelijk. Door de coronacrisis ligt het voetbal zowat overal ter wereld stil en tot zolang er geen uitsluitsel is over wanneer de competities worden afgesloten, kan er dus ook geen duidelijkheid worden gegeven. Silvero stelt dat er mogelijk verschillende transferperiodes zullen komen, zodat elke club zijn huiswerk kan maken. "Het is mogelijk dat er verschillende periodes komen. Alles hangt af van het begin en het eind van elke competitie. Het idee is dat dat de transferperiodes net voor de start van de kampioenschappen eindigen, maar die periodes dienen niet per se samen te vallen”, aldus de Spanjaard.