'Nederland krijgt goed nieuws: scorende Turkse verdediger geschorst na omstreden groet op EK'
Merih Demiral bracht met beide handen de omstreden wolvengroet na zijn 2-0 voor Turkije tegen Oostenrijk. © Getty Images

'Nederland krijgt goed nieuws: scorende Turkse verdediger geschorst na omstreden groet op EK'

21:14, 04-07-2024 / Laatste Update: 21:38, 04-07-2024

Goed nieuws voor het Nederlands elftal in aanloop naar de kwartfinale op het EK tegen Turkije. Merih Demiral, die afgelopen dinsdag nog twee keer scoorde voor de Turken tegen Oostenrijk, is volgens Duitse media door de UEFA voor twee duels geschorst. De verdediger krijgt de schorsing voor het brengen van de 'wolvengroet', een symbool van de extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven. Hij mist dus waarschijnlijk het duel met Oranje.

Demiral deed de groet na zijn tweede doelpunt tegen Oostenrijk. Bij de wolvengroet worden de middel- en ringvinger naar de duim gebracht, terwijl de wijsvinger en pink naar boven wijzen. Zo moeten de vingers een wolvenbek en wolvenoren vormen.

De UEFA stelde woensdag een onderzoek in naar het gebaar van Demiral. Volgens de Duitse krant BILD is daar uitgekomen dat de Turk voor twee duels is geschorst. Dat betekent dat hij naast het duel tegen Nederland ook een eventuele halve finale moet missen. Het is een flinke klap voor Turkije, want Orkün Kökçü en Ismail Yüksek zijn ook al geschorst voor de kwartfinale tegen Oranje.

Verboden 'terroristische' organisatie

Het verwijst dus naar de Grijze Wolven, een Turkse extreemrechtste groepering die intimidatie en geweld niet schuwt. Het Europees Parlement riep de Europese Unie in 2021 nog op om de Grijze Wolven aan te merken als terroristische organisatie.

In sommige landen zijn de groep of haar symbolen al verboden. Dat laatste geldt voor bijvoorbeeld Oostenrijk, de tegenstander van Turkije in de achtste finale van het EK. De Grijze Wolven hebben banden met de ultranationalistische MHP-partij in Turkije, die daar een regering vormt met de AK-partij van president Reyep Erdogan.

'Trots om Turk te zijn'

Demiral zelf legt het vieren als volgt uit: "De manier waarop ik feest vierde, heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit. Daarom maakte ik dit gebaar. Ik zag mensen in het stadion die ook dit gebaar maakten. Er was geen verborgen boodschap. We zijn allemaal Turken, ik ben erg trots om Turk te zijn en dat is het doel van dit gebaar." Demiral zei te hopen dat hij het gebaar nog vaker kan maken om zijn blijdschap te uiten."

UEFA greep eerder in

Het zou trouwens niet de eerste keer dit EK zijn dat een speler geschorst is voor een dusdanig incident. De Albanese spits Mirlind Daku werd namelijk al geschorst door de Europese voetbalbond nadat hij het publiek had aangezet tot het zingen van politiek extremistische teksten. Dat deed hij door een megafoon na het duel tegen Kroatië (2-2). Ook hij kreeg twee duels.

Roep om actie van de UEFA

Het gebaar van Demiral leverde direct de nodige reacties op. Onder andere de Turks-Duitse journalist Eren Güvercin liet zich erover uit op X. "Gepassioneerd spel van Oostenrijk en Turkije. Hoe blij ik ook ben met de overwinning van Turkije, kan ik er niet over zwijgen: de maker van beide doelpunten van Turkije brengt de groet van de rechtsextremistische Grijze Wolven op het veld. Wordt dit een schorsing, UEFA?"

Ook de Turks-Duitse auteur Burak Yilmaz, die zich onder andere inzet tegen racisme en antisemitisme, liet zich uit over het gebaar van Demiral. "Vandaag is de herdenkingsdag van Madimak. Dat Merih Demiral de rechtsextremistische wolvengroet toont is niet alleen pure minachting voor de mensheid, maar een walgelijke aanfluiting voor de slachtoffers van Madimak. De UEFA moet reageren met harde gevolgen."

Op 2 juli 1993, op de dag van Turkije - Oostenrijk precies 31 jaar geleden, werd brand gesticht in een hotel waarbij 37 mensen om het leven kwamen, voornamelijk intellectuelen en kunstenaars die deel uitmaakten van de Turkse minderheidsgroepering het alevitisme. De aanslag werd gepleegd vanuit Turks nationalistische hoek.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.