Verdwijnt de VAR uit de Eredivisie? FIFA test met alternatief systeem
i

Video Assistant Referee (VAR). © Getty Images

Verdwijnt de VAR uit de Eredivisie? FIFA test met alternatief systeem

17:39, 19-09-2024 / Laatste Update: 17:44, 19-09-2024

De één haat het, de ander is blij met de video-ondersteuning van de scheidsrechter. Maar dat de VAR veel geld, mankracht en tijd kost is algemeen bekend. Dit is de reden dat de FIFA opzoek is gegaan naar een alternatief systeem. Tijdens het WK voor vrouwen onder 20 in Colombia en het WK futsal in Oezbekistan wordt er gewerkt met dit nieuwe systeem.

De Video Assistant Referee, oftewel VAR is niet meer weg te denken uit de grote toernooien. Toch is de FIFA op zoek gegaan naar een ander systeem. De VAR is namelijk erg duur en er zijn veel mensen nodig om het goed te laten verlopen. Hierdoor is de video ondersteuning bijvoorbeeld niet aanwezig in de Vrouwen Eredivisie. Tijd voor een laagdrempeliger alternatief vindt de voetbalbond.

Video Support-systeem

Om die redenen is het Video Support-systeem tot stand gekomen. Er worden nog steeds beelden gebruikt, maar er is geen mankracht meer nodig. Tijdens wedstrijden zijn het de coaches die in mogen grijpen. Ze kunnen belangrijke beslissingen van de scheidsrechter aanvechten door een video-review aan te vragen. Een beetje zoals een videoscheidsrechter bij hockey.

De arbitrage kan, nadat er een aanvraag van één van de trainers is gedaan, de eigen beslissing nog een keer beoordelen op een scherm naast het veld. De coach krijgt per wedstrijd twee aanvraagmomenten, wanneer de scheidsrechter inderdaad een verkeerde beslissing heeft gemaakt dan houdt de trainer de aanvraag.

Getest tijdens WK

Tijdens het WK voor vrouwen onder 20 in Colombia en het WK futsal in Oezbekistan wordt het systeem volop gebruikt. "Normaal checkt de VAR allerlei momenten en dat gebeurt hier ook", zei Roos Kwakkenbos, de coach van het vrouwenteam, tegen de NOS. "Zo wordt bij elk doelpunt gecheckt of iemand buitenspel stond of dat er een overtreding aan voorafging."

"Maar penalty's of een mogelijke rode kaart moet je zelf aanvragen. Je ziet ook dat er soms gewoon een aanvraag wordt gedaan, omdat trainers de mogelijkheid nog hebben. De scheidsrechter gaat dan toch kijken. Ik vind het goed dat dit er is en het maakt het voetbal eerlijker, maar de VAR is nog een stapje beter."

Nederlandse talenten komen te kort voor finaleplek op WK onder 20

19 september 2024, 07:13

Geen kans op goud voor de Nederlandse voetbalster onder 20 jaar op het WK in Colombia. De ploeg van bondscoach Roos Kwakkenbos verloor in de halve finale met 2-0 van Japan. Daardoor wacht een strijd om het brons tegen de leeftijdsgenoten van de Verenigde Staten.

Futsal coach Andrès Moreno staat achter het nieuwe systeem. Zo zei hij tegen de NOS: "Ik denk dat dit een goede stap is van de FIFA. Het helpt de scheidsrechter en maakt het spel eerlijker. Vooral in het futsal gebeurt er zoveel in korte tijd. Niet alleen voor voetballers, maar ook voor scheidsrechters. Dat zorgt ervoor dat de kans op foute beslissingen ook groter is."

Ook tijdens het veldvoetbal ziet Moreno het systeem als iets positiefs. "Eigenlijk is dit beter dan de VAR. Het constant terugkijken van momenten maakt het voetbal nu minder snel. In deze vorm wordt het spectaculairder voor de fans en daar doen we het toch voor?", legt hij uit.

Geen VAR meer in de Eredivisie?

Voorlopig gaat de VAR niet verdwijnen uit de Eredivisie. Voor nu gaat het Video Support-systeem alleen gebruikt worden als alternatief om competities met een kleiner budget te ondersteunen.