De vetste Bayern-Dortmund ooit: kale cultheld Jan Koller keept krankzinnig
i

Getty Images

De vetste Bayern-Dortmund ooit: kale cultheld Jan Koller keept krankzinnig

Robert Hüsken • 13:18, 09-11-2018 / Laatste Update: 18:35, 13-12-2023

Borussia Dortmund tegen Bayern München staat in Duitsland bekend als der Klassiker. Een absolute kraker zoals Feyenoord tegen Ajax in Nederland. De beladen wedstrijd tussen de twee Duitse grootmachten staat morgen (zaterdag) weer op het programma. Sportnieuws.nl gaat exact 16 jaar terug in de tijd: toen BVB-spits Jan Koller in de goal moest tegen Bayern.

9 november 2002. Landskampioen Borussia Dortmund was in het oude Olympiastadion op bezoek bij koploper Bayern München. Al na 7 minuten kwamen de gasten uit Dortmund op voorsprong door een doelpunt van Jan Koller. Een kale spits uit Tsjechië, mega sterk, 2.02 meter lang en schoenmaat 52. Koller tikte de bal achter Bayern-legende Oliver Kahn: 0-1.

Dortmund met 10 man

Maar de wedstrijd kantelde. Dortmund-middenvelder Torsten Frings kreeg binnen 2 minuten tweemaal geel en kon nog voor rust gaan douchen. Roque Santa Cruz maakte daarop in de tweede helft gelijk (1-1). Slechts 4 minuten later brak de pleuris uit in München.

Loco Lehmann

Claudio Pizarro maakte de 2-1 namens Bayern München - ongekend trouwens: Pizarro is inmiddels 40 jaar en speelt nog steeds. Vorige week scoorde hij zelfs nog voor zijn club Werder Bremen. Maar in 2002 zou hij volgens BVB-doelman Jens Lehmann buitenspel hebben gestaan. Lehmann werd helemaal loco en flipte op scheidsrechter Michael Weiner. De scheids pikte dit niet en gaf Lehmann zijn tweede gele kaart. Chefke had eerder namelijk al geel gepakt voor tijdrekken.

En dus kon Dortmund in de laatste 25 minuten verder met 9 man en een 2-1 achterstand. Omdat trainer Matthias Sammer al 3 keer gewisseld had, moest een veldspeler de handschoenen van Lehmann aantrekken. Jan Koller zei: "Ik doe dat wel". Het was het begin van een legendarisch slot van der Klassiker.

Jan Koller als keeper

Het zag er briljant uit. Die kale topspits als doelman. Bayern dacht natuurlijk aan een monsterscore. Tegen 9 man spelen én ook nog eens een veldspeler in de goal bij Dortmund. Maar Koller bleek talent te hebben. Lange Jan had enkele goede reddingen in huis. En het Duitse blad Kicker zette Koller zelfs als doelman in het Elftal van de Week.

Hier liep Jan Koller de scheids nog even onderuit nadat hij mee naar voren was gegaan bij een corner

Geen ultieme heldenrol

Het keeperswerk van Koller bleek niet genoeg voor een punt. In de laatste minuut ging Koller bij die 2-1 achterstand nog mee naar voren voor een hoekschop. Alleen pakte Kahn de bal. Geen ultieme heldenrol dus voor Jan Koller. Bayern won, breidde de voorsprong op Dortmund uit en zou later dat seizoen ook landskampioen worden. Maar deze Bayern-Dortmund zal voor altijd het duel van Jan Koller zijn.

Zaterdag 10 november 2018: Borussia Dortmund - Bayern München (18.30 uur, Fox Sports kanaal 4).