Voetbalclub geleid door de fans: trainer krijgt opstelling per sms
i

Screenshot Facebook

Voetbalclub geleid door de fans: trainer krijgt opstelling per sms

Robert Hüsken • 19:41, 26-04-2017

Is dit hoe voetbalclubs eruit gaan zien in de toekomst? De trainer die de opstelling per sms doorgestuurd krijgt, de fans die bepalen wie er gekocht worden en hoe duur het bier is. Het is een project in Duitsland bij TC Freisenbruch. Vooralsnog met succes: de club is koploper in de Kreisliga en staat 14 punten los!

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung ging een dagje langs bij Freisenbruch. Want hoe zit dit interessante project nou in elkaar?

OSM in real life!

Zo'n 500 leden van de club zijn via een interne website met elkaar verenigd. Een soort Online Soccer Manager, maar dan écht! Via polls kunnen de betalende leden over alles meebeslissen: hoe duur het bier en de worsten moeten zijn, of er een nieuw kunstgrasveld moet komen, in welk systeem de ploeg moet spelen, wie er in de basis moeten, noem maar op. En iedereen kan lid worden. Freisenbruch heeft leden van over de hele wereld: Noorwegen, Australië, de Verenigde Staten en natuurlijk uit Duitsland.

Tegenovergestelde van RB Leipzig

De club is in 1902 opgericht, maar wordt pas sinds dit seizoen compleet door de fans bestuurd. Peter Wingen, de persman van Freisenbruch, zegt tegen FAZ dat ze juist compleet het tegenovergestelde willen zijn van clubs als RB Leipzig. Die club wordt compleet geleid door Red Bull en daar zijn de fans boos om. (lees dat hier)

Voor 5 euro per maand kunnen de fans van Freisenbruch meebeslissen. Ze kunnen stemmen op wie er in de basis moet en dan krijgt de coach een paar uur voor de wedstrijd de uitslag van de poll per sms. Hier moet hij zich, in tegenstelling tot een eerder mislukt project van Fortuna Köln, aan houden. Als er iemand in de eerste helft geblesseerd raakt, valt degene die ook op die positie kan spelen met de op 1 na meeste stemmen in. In de tweede helft kunnen fans direct ingrijpen als het team bijvoorbeeld achter staat.

Lid worden??

Het is een zeer leuk concept. Hoe ver het gaat komen, is nog maar de vraag natuurlijk. De fans vinden het in ieder geval fantastisch. Op de website van de Frankfurter Allgemeine Zeitung staat een hele longread met video's. Lijkt je dit nou helemaal fantastisch? HIER kun je lid worden van Freisenbruch!