Voormalig Milan-speler Sjevtsjenko assistent van Oekraïne op EK
i

Pro Shots

Voormalig Milan-speler Sjevtsjenko assistent van Oekraïne op EK

admin • 11:59, 16-02-2016 / Laatste Update: 17:35, 12-12-2023

Oud-topspits Andrei Sjevtsjenko gaat komende zomer met Oekraïne naar het EK in Frankrijk. Niet als speler, maar als assistent van bondscoach Michailo Fomenko. Op een persconferentie in Kiev maakte Sjevtsjenko (39) dinsdag bekend dat hij toetreedt tot de staf van de nationale ploeg.

De voormalige spits van Dinamo Kiev, AC Milan en Chelsea is de topschutter aller tijden van zijn land met 48 doelpunten. Sjevtsjenko zette in de zomer van 2012, na het EK in eigen land, op 35-jarige leeftijd een punt achter zijn doelpuntrijke carrière. De Europees voetballer van het jaar 2004 wees kort daarna het aanbod af om bondscoach van Oekraïne te worden. Sjevtsjenko achtte zichzelf niet bekwaam genoeg voor die rol, omdat hij op dat moment geen trainerservaring had.

Diploma

De oud-spits haalde onlangs zijn diploma's en keert nu alsnog terug bij de nationale ploeg. 'Ik heb met geweldige coaches gewerkt als Valeri Lobanovski, Carlo Ancelotti en José Mourinho', zei Sjevtsjenko dinsdag. 'Die ervaringen helpen me hopelijk in de toekomst.'