Voorzitter organisatiecomité EK 2004: 'Wij kochten stemmen'

Voorzitter organisatiecomité EK 2004: 'Wij kochten stemmen'

admin • 08:40, 24-03-2016 / Laatste Update: 13:35, 12-12-2023

De organisatie van het Europees Kampioenschap voetbal van 2004 heeft minimaal 3 mensen omgekocht om op hen te stemmen. Dat schrijft de voorzitter van het organisatiecomité in zijn boek, Uma Vida. Dat boek werd gisteren gepresenteerd en er staan een aantal pittige onthullingen in.

Cruz beschrijft hoe bondsvoorzitter Gilberto Madail, en toenmalig minister van sport José Sócrates (tussen 2005 tot en 2011 minister-president van Portugal) stemmen kochten onder voorzitters van Oost-Europese voetbalbonden. ,,Madail en Sócrates stopten een paar duizend euro in een envelop en gaven dat aan een voorzitter voor een vakantie in de Algarve. Die man nam het geld wel aan, maar is niet op vakantie geweest. Een man die aangaf te kunnen helpen heeft van de Portugezen enveloppen met 12.000 tot 15.000 euro erin gekregen. Een van de voorzitters werd een villa in de Algarve beloofd, ter waarde van 100.000 euro.'' Na de stemming in 1999, waar Portugal de organisatie kreeg toegewezen, zei hij volgens Cruz: 'Zie je nu wel, jullie hebben dankzij mij gewonnen.'

Waarom nu alles bekennen?

De vraag is waarom Cruz 12 jaar na het EK uit de school klapt. De 74-jarige Portugees is een bekendheid in zijn land, onder meer door zijn werk als televisiepresentator. Onlangs werd hij veroordeeld wegens pedofilie.

,,Hij had waarschijnlijk niet verwacht dat hij veroordeeld zou worden, omdat hij machtige vrienden heeft", legt correspondent José Da Silva uit aan de NOS. ,,Maar omdat zij hem niet geholpen hebben, wordt er gespeculeerd dat het gaat om een wraakactie." Madail ontkent alle beschuldigingen die Cruz maakt in zijn biografie.

Bij de toewijzing voor de EK-organisatie liet Portugal buurland Spanje en Oostenrijk en Hongarije - die het EK samen wilden organiseren - achter zich.